02:19

JEZIVI SLUČAJ IZ BAČKOG JARKA OTVORIO VAŽNA PITANJA: Da li su roditelji krivi za MONSTRUOZNO ponašanje dece? Evo šta struka kaže

KURIR TELEVIZIJA

JEZIVI SLUČAJ IZ BAČKOG JARKA OTVORIO VAŽNA PITANJA: Da li su roditelji krivi za MONSTRUOZNO ponašanje dece? Evo šta struka kaže

Društvo -

Marija Milenković, psihoterapeut iz Centra Krug govorila je u emijsiji "Redakcija" na Kurir televiziji o nemilom događaju iz Bačkog Jarka, njoj su se pridružile Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost na Internetu i Sonja Šebez Ilić.

Prema rečima Marije, veliki problem ovakvih slučajeva je nedostatak ematije i manjak razgovora sa decom.

redakcija
foto: Kurir televizija

- Kod nas je nestala empatija, kod odrasilh, deca to vide i upijaju. Uloga nas stručnjaka je da vidimo i pomognemo da se i nasilnik i žrtva rehabilituju, da pronađu svoj pravi put i da favorizujemo pozitivne stvari - kaže Marija.

- Uvek treba kranuti od porodice, ona je na prvom mestu, zatim škole u kojima se deca socijalizuju. Dete treba vaspitavati od samog rođenja. Moramo biti upućeni u to šta naše dete radi, s kim se družui, moramo da otvorimo taj kanal komunikacije da dete može da nam se obrati - kaže Marija Milenković.

Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost na internetu naglasila je da će nasilnici biti obeleženi za ceo život, kao i da je neophodno izreći adekvatnu kaznu.

redakcija
foto: Kurir televizija

- Jedan aspekt je ovde jako važan, zahvaljujući klipu koji je kružio preko interneta mi smo saznali za ovaj gnusni događaj. Ja ih ne bih nazivala monstumima, jer nije fer ni prema Bogu, ni prema narodu, ali ću reći da su nasilnici. Da li zaslužuju kaznu, da! Da li će biti obeleženi ovim gnusnim činom do kraja života - da, i treba da budu kažnjeni. Ponavljam, tuče, maltretiranja, zlostavljanja dece kruže internetom, a ovo je već negde prelilo čašu koja je puna - kaže Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost na Internetu.

- Mi smo kroz sve vidove aktivnosti, i veronauku i građansko i kroz poseban rad imamo savršene mehanizme da u samom razvoju deteta pomognemo oko formiranja sistema vrednosti - dodala je Marija Milenković.

redakcija
foto: Kurir televizija

- Dete nema posebne potrebe, svako dete ima neki svoj invaliditet. Na prvo mestu je da je dete dete. Svako ima potrebu da bude prihvaćen. Ne slažem se da u školi ima podrške, najčešće se psiholozi i pedagozi proglašavaju viškom - naglašava Sonja Šebez Ilić, Instagram profil Dnevnik jedne autistične mame.

Marija je dodala i da se nada da će ovakve teme biti povod da se više razgovara sa decom, da se otvoreno priča o svim problemima, kako se ovakve stvari ne bi događale.

01:01

Marija Milenković u Pulsu Srbije: Važno je od malena učiti vaspitavati decu

- Ovaj slučaj svi treba da osudimo jer je ovo stravičan zločin. Ovo je vršnjačno nasilje sa elementima seksualnog zlostavljanja. Da stvar bude još gora, to je dete kome je potrebna pomoć i sadržaj je podeljen na društvenim mrežama. Problem distribucije takvog sadržaja na internetu što mi iako je skinut ne znamo da li ga je neko obrisao ili sačuvao i kad može opet da ga okači na društvenu platformu. - rekla je Biljana Kikić Grujić, član Koordinacionog tela za sprečavanje nasilja u Novom Sadu.

04:28

BILJANA KIKIĆ GRUJIĆ O SEKSUALNOM ZLOSTAVLJANJU U BAČKOM JARKU: Ovaj slučaj svi treba da osudimo!

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

01:05

KOVID BILANS U VOJVODINI: Na respiratorima 11 pacijenata!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track