DŽABE ČEKAŠ ODGOVOR: Oglasila se SPC nakon molbe Kurtija da poseti Visoke Dečane
Foto: Profimedia

kim

DŽABE ČEKAŠ ODGOVOR: Oglasila se SPC nakon molbe Kurtija da poseti Visoke Dečane

Politika -

Eparhija raško-prizrenska saopštila je danas da su prištinske institucije dužne da u potpunosti ispune odluku ustavnog suda iz 2016. godine o priznavanju manastirske imovine ako žele da pokažu minimum dobre volje za poštovanje verskih prava SPC na Kosovu i Metohiji.

Eparhija je takav stav iznela povodom pisma koje je premijer lažne države Aljbin Kurti uputio srpskom pravoslavnom manastiru Visoki Dečani.

- Ta odluka se već pet godina uporno ignoriše uprkos zahtevima za njeno sprovođenje od strane manastira i međunarodnih predstavnika. Pored toga, ministar za prostorno planiranje iz Kurtijeve vlade javno je odbacio odluku Komisije za specijalne zaštićene zone iz novembra 2020. o izgradnji zaobilaznice oko zaštićene zone manastira. Miniranjem ove odluke koja je donesena uz međunarodno posredništvo praktično se poziva na kršenje zakona o zaštićenim zonama - navedeno je u saopštenju.

Eparhija raško-prizrenska smatra da je u ovakvoj situaciji odgovaranje na ovakva pisma, bez prethodno pokazanog poštovanja sudskih odluka i vladavine prava, potpuno bespredmetno.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track