Najnovije vesti

DOKTOR JANKOVIĆ UPOZORAVA: Četvrti talas korona virusa stiže na jesen, moguće da se stvori soj koji će zaraziti mnogo ljudi
Foto: Ana Paunković

Tokom leta će se povući ka južnoj hemisferi

DOKTOR JANKOVIĆ UPOZORAVA: Četvrti talas korona virusa stiže na jesen, moguće da se stvori soj koji će zaraziti mnogo ljudi

Društvo
09:22h

Doktor Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš, kaže da će se korona virus na jesen sigurno vratiti uprkos trenutnom smirivanju epidemiološke situacije.

- Ne vidim mogućnost da se virus ne vrati na jesen. I tada će u većem obimu cirkulisati kroz populaciju svih država, i onih gde je broj vakcinisanih veći, i onih gde je manji. Tokom leta će se povući ka južnoj hemisferi i tek ćemo videti da li će biti velike ekspanzije u Južnoj Americi i Africi, kao prošlog leta. A u Evropu će se vratiti već početkom jeseni i ponovo početi da zaražava nezaštićene. U Srbiji je marta 2020. teoretski moglo u nekoliko dana da se zarazi sedam miliona ljudi, ali to više nije moguće ni teoretski jer je najveći broj ljudi steklo imunitet vakcinacijom ili prirodnom infekcijom - ističe za Kurir doktor Janković i naglašava da nikada više ne bi trebalo da imamo veliki broj zaraženih.

Kada je reč o mogućnosti pojave mutanta koji je otporan na vakcine, Janković kaže da su RNK virusi podložni raznim i intenzivnim mutacijama genoma.

- Teoretski je moguće da se stvori soj koji će imati veću virulentnost pa zaraziti mnogo ljudi, veću kontagioznost, pa se brže širiti, kao i veću patogenost, pa izazivati teže kliničke slike. Ali, s druge strane, virusu je sve teže da nađe način da živi s ljudima i u prirodi. Tako da ne bih isključio mutaciju koja će mu omogućiti da bude manje patogen. Sve ide ka nekom konačnom smirivanju. Stvoriće se neka vrsta dogovora između virusa i ljudi, po kome će boraviti u prirodi, ali neće izazivati dramatične posledice.

Janković je rekao i da ćemo najranije početkom 2022. godine verovatno moći opet da živimo normalno, bez maske i distance.

(Kurir.rs/J.S.S.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja