NA KOŠARAMA SMO PROLIVALI KRV A JEDINO SMO ŽELELI DA ODBRANIMO OTADŽBINU I ODEMO KUĆI: Dragutin Dimčevski o istorijskoj borbi 1999
Dragutin Dimčevski, Foto: Kurir TV Printskrin

ZNAČAJNA BITKA

NA KOŠARAMA SMO PROLIVALI KRV A JEDINO SMO ŽELELI DA ODBRANIMO OTADŽBINU I ODEMO KUĆI: Dragutin Dimčevski o istorijskoj borbi 1999

Društvo -

Dimčevski Dragutin bio je svedok epske borbe koja je završena na današnji dan

Dragutin Dimčevski, penzionisani zamenik komandanta 53. graničnog bataljona tokom bitke na Košarama čovek je koji je odlikovan Ordenom belog orla, i koji je svedok epske borbe koja se bila na Prokletijama, a koja je završena na današnji dan 1999. godine.

Dimčevski za Kurir kaže da je ona bila od velikog značaja.

- Ta bitka vrlo je važna jer na tom pravcu jake albanske terorističke snage, plaćenici, uz podršku NATO zločinaca i podrške regularne armije Republike Albanije pokušali prodor na veoma teškom i brdovitom terenu sa iznenađenjem. Oni su hteli da za kratko vreme zauzmu naše položaje i stvore uslove za ubacivanje snaga NATO agresora u dubini KIM. Taj plan nije im uspeo jer su vojnici i staresine 53 graničnog bataljona uspeli da spreče iako brojcano manji, ali visokog morala, vrhunski obučeni i sa vešto komandovanjem starešina.

- U veoma neljudskim uslovima protiv mnogo jačeg agresora naši borci sa karaule Košare uspeli su u potpunosti u prva dva dana da konsolidujemo borbene redove, zaustave na graničnoj liniji nanesu gubitke i omoguće uvođenje drugih jedinica u borbi i to samo sa jednim poginulim borcem i osam ranjenih.

- Na osnovu Kumanovskog sporazuma od 9. juna i rezolucije 1244 SBUN povlačenje nam je palo teško, jer neporaženi sa minimalnim gubicima napustamo teritoriju za koju smo 67 dana prolivali krv. Ali ipak, želja je bila boraca da budu svojim kućama.

- Informaciju o prestanku bobardovanje prihvatili smo pozitivno, jer je prestalo uništenje naše zemlje od NATO zločinaca, a pre svega civilni ciljevi. Kraj smo dočekali vojnički neporaženi i dignutih glava - rekao je Dimčevski za Kurir.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track