02:33

ZANIMLJIVO: Osoba koja nikada nije popila ANTIBIOTIK može da se zarazi rezistentnom bakterijom

KURIR TELEVIZIJA

ZANIMLJIVO: Osoba koja nikada nije popila ANTIBIOTIK može da se zarazi rezistentnom bakterijom

Društvo -

U Srbiji je tokom epidemije koronavirusa povećana upotredna antibiotika za 28 odsto, a problem nastaje kada zbog neracionalne upotrebe antibiotika dolazi do antibiotske rezistencije.

Iz tog razloga je neophodna veća kontrola apoteka u kojima se ovi lekovi izdaju bez recepta, ali i sveobuhvatna edukacija, pre svega lekara opšte prakse i farmaceuta.

1 / 1 Foto: KURIR TV

Dr Deana Medić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine kaže da je u pitanju globalni problem koji zaokuplja pažnju stručnjaka, ali i opšte javnosti.

"Antimikrobna rezistencija nastaje i širi se zbog preterane upotrebe antibiotika i zloupotrebe ne samo u medicini, već i u veterini, poljoprivredi i proizvodnji hrane", rekla je ona.

Dr Goran Stevanović iz Klinike za infektivne i tropske bolesti UKC Srbije kaže da je glavni razlog za preveliku upotrebu strah.

1 / 1 Foto: KURIR TV

"Želja da se pacijentima pomogne i da im se omogući najbolji mogući način lečenja. Kada ste suočeni sa nečim nepoznatim, posežete za rešenjima koji nisu najidelanija, kao u slučaju svakog pozitivnog pacijenata", navodi on, dok njegova koleginica dr Milica Bajčetić sa Instituta za farmakologiju kaže da čovek koji nikada nije popio antibiotik može da se zarazi rezistentnom bakterijom.

Najveći problem je izdavanje antibiotika bez recepta, kažu stručnjaci, a rešenje su savesni građani i lekari.

(Kurir.rs)

Bonus video:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track