ZBOG ONLAJN NASTAVE TRPEO KUĆNI BUDŽET: Roditelji za privatne časove davali i po 500 evra i plaćali nastavnicima izradu domaćih
Ilustracija, Foto: Promo

koštalo

ZBOG ONLAJN NASTAVE TRPEO KUĆNI BUDŽET: Roditelji za privatne časove davali i po 500 evra i plaćali nastavnicima izradu domaćih

Društvo -

Broj roditelja koji su svojoj deci plaćali privatne časove povećao se tokom pandemije koronavirusa i održavanja onlajn nastave.

Za tu namenu, nešto manje od 12 odsto roditelja prošle godine je izdvojilo do 100 evra, skoro petina je izdvojila izmedju 100 i 300 evra, nešto manje od četvrtine do 500 evra, a preko te sume je izdvojilo 17,2 odsto. Privatnu nastavu tokom pandemije nije koristilo oko 28,5 odsto porodica, ukazuju rezultati poslednje ankete koju je sproveo postal Nova ekonomija.

Oko 60 odsto ispitanika je navelo da je pre korona-krize plaćalo privatne časove ili koristilo neki drugi vid dodatne nastave, dok se taj broj tokom održavanja onlajn nastave povećao na 71,6 odsto.

Više od polovine roditelja koje se su se služile privatnom nastavom prijavilo je da je intenziviralo dopunske vanškolske aktivnosti, što je u preko 95 odsto slučajeva značilo uzimanje privatnih časova.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Desetak odsto roditelja navodi da su plaćali privatnim nastavnicima da umesto dece rade domaće ili kontrolne zadatke u onlajn okruženju, a za tu namenu su lane u proseku potrošili preko 100 evra.

Nadpolovična većina je dopunsku nastavu angažovala iz dva ili više predmeta, a glavni razlozi za to jesu "nedovoljno jasna i ubrzana nastava u onlajn okruženju" (oko 62 odsto), "Nastavnici nisu predavali" (25 odsto) i preteško gradivo (7,8 odsto).

Roditelji koji nisu uzimali privatne časove u 58 slučajeva to nisu činili zato što, kako navode, nije bilo potrebe, oko 13 odsto se u potpunosti protivi ideji privatne nastave, dok su preostali ispitanici naveli ili da nisu imali dovoljno novca, ili da su se sami posvetili obrazovanju dece.

Iz te populacije, dve trećine ipak poznaje decu koja su išla na privatne časove, dok preostala trećina niti je uzimala niti poznaje roditelje koji su angažovali privatne nastavnike.

(Kurir.rs/Nova ekonomija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track