02:33

Vozači pohrlili na proveru četvorotočkaša pre NOVOG ZAKONA!

KURIR TELEVIZIJA

MASOVNI TEHNIČKI PREGLEDI: Vozači pohrlili na proveru četvorotočkaša pre NOVOG ZAKONA!

Društvo -

Svega nekoliko dana deli nas od najavljene primene novog Pravilnika o tehničkom pregledu vozila, zbog kog trenutno gotovo da i nema slobodnih termina na tehničkim pregledima.

Tehnički Pregled
foto: Kurir Televizija

Vlasnici starijih automobila koriste poslednju priliku da svog četvorotočkaša registruju po važećim propisima, jer se situacija menja iz dana u dan i nije jasno da li će zakon stupiti na snagu 5. juna.

Zvaničan dopis MUP-a o odlaganju Primene novih pravila još nije stigao na adresu radionica za tehničke preglede, a po novom, ona obuhvata sledeće:

Tehnički Pregled
foto: Kurir Televizija

- Za starija vozila to će biti kao što je potpisao proizvođač, a za novija vozila će biti određeni pravilnik. Što se tiče ovalnosti, to je novina na tehničkim pregledima, tu se meri neravnina na diskovima i dobošima, sve što bude prelazilo 20% smatraće se neispravno - rekao je Dejan Vuk Dragović, savetnik u osiguranju i nekadašnji radnik na tehničkim pregledima.

Tehnički Pregled
foto: Kurir Televizija

Ukoliko odlaganja i bude, može se zaključiti da je na to uticala činjenica da bi vlasnici više od 100.000 vozila u Srbiji, čija je godina proizvodnje starija od 2014. godine, bili u problemu da po novim propisima prođu tehnički zbog nepropisne količine izduvnih gasova, odnosno zbog neispravnog katalizatora ili nedostatka tog uredaja. Tu je i muka onih koji obavljaju tehničke preglede.

Tehnički Pregled
foto: Kurir Televizija

- Najveći problem je što neki tehnički pregledi ne zadovoljavaju te nove uslove, što se tiče objekta pre svega. Druga stvar, nije to malo ulaganje. Po novom zakonu mora da video nadzor i dve kamere na ulazu i na izlazu vozila, sa prednje i zadnje strane prilikom vršenja tehničkog pregleda. Još uvek ne znamo da li će se snimati radno vreme ili samo proces tehničkog pregleda - rekao je Dragović.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:07

Novosađani NEMAJU GDE da parkiraju svoja vozila!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track