SRPSKA DECA IZ BOSNE I HRVATSKE ODUŠEVLJENA SRBIJOM: 5 nezaboravnih dana! Od predsednika smo dobili tablete i slatkiše
Foto: Tanjug Printscreen

srbija kao najjači oslonac

SRPSKA DECA IZ BOSNE I HRVATSKE ODUŠEVLJENA SRBIJOM: 5 nezaboravnih dana! Od predsednika smo dobili tablete i slatkiše

Društvo -

BEOGRAD - Srbija je bila i nadamo se da će i ostati naš najjači oslonac, kažu deca iz Federacije Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koja u sklopu letnjeg kampa za srpsku decu iz regiona borave u Srbiji, a koje je danas ugostio predsednik Aleksandar Vučić.

Ističu da su u Novom Sadu i Beogradu proveli pet nezaboravnih dana, a najjači utisak na njih, u čemu su jednoglasni, ostavila je poseta Hramu Svetog Save.

Dorotea Drča iz Zadra, koja je u ime 44 dece iz Federacije BiH i Hrvatske zahvalila predsedniku Vučiću na prijemu, oduševljena je boravkom u Beogradu i Novom Sadu, iako, kako kaže, nije prvi put u Srbiji. "Dolazim bar dva puta godišnje u Srbiju, ali sam sada prvi put uživo videla predsednika Vučića koji je predobra osoba", utisci su Dorotee.

Aleksandar Vučić, Vila Mir, deca, prijem
foto: Tanjug Printscreen

Kaže da u Dalmaciji danas ne živi mnogo pravoslavnih Srba, ali da žive mirno i da ih ne uzmemiravaju. Za razliku od Dorotee, Mihailo iz sela Djevrske kod Kistanja u Hrvatskoj prvi put je posetio Beograd i ne krije da je oduševljen srpskom prestonicom.

Patrijarh u Hramu Svetog Save sa srpskom decom

Patrijarh srpski Porfirije u četvrtak je u Hramu Svetog Save na Vračaru primio grupu srpske dece iz Federacije BiH i Hrvatske. Ističući da je radostan što su došli u Srbiju i Beograd, patrijarh kaže da je Hram Svetog Save srce Beograda, jer mi, pravoslavni Srbi, mogli bismo reći da je srce našeg naroda Sveti Sava. "Zato što je Sveti Sava opredelio duhovni put i dao duhovnu smernicu svojim sunarodnicima, a to je pravoslavna vera i pravoslavna molitva", kazao je patrijarh, saopštila je SPC. Podsećajući da je živeo u Zagrebu kao Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i često odlazio u mnoga mesta Hrvatske, Porfirije navodi da je "video ono što verovatno i vi osećate - da su svi ljudi isti i da među ljudima nema razlike, samo ponekad mi iz sebičnosti pravimo razlike i drugi iz sebičnosti prave razlike".

"A molitva nam upravo pomaže da izađemo iz sebe i da se srećemo sa Bogom i sa drugim ljudima. Drugim rečima - da pobedimo u sebi sebičnost", rekao je patrijarh. "Ja, iako sam potpuno siguran da se vi molite za sve svoje vršnjake, za svu decu koja žive sa vama i oko vas, ali i za svu decu sveta, dodatno vas molim i moliću se Bogu da se vi još više molite da jedni u drugima prepoznajemo prijatelje, da prepoznajemo istinu i činjenicu da niko ne može bez onoga drugoga, a da to što smo različiti je sam blagoslov i dar od Boga", rekao je on.

"To je zapravo mogućnost da u različitosti jedni druge prepoznajemo i da u različitosti jedni druge obogaćujemo", kazao je srpski patrijarh. "I ako se molimo jedni za druge, onda ćemo videti da su stvari oko kojih se ponekad ne slažemo sitnice i najveće gluposti i da je zapravo mnogo važnije da prepoznamo koliko je svako vredan baš zato što je neponovljiv, jedinstven i drugačiji", istakao je Porfirije.

"Najviše me je oduševio Hram Svetog Save koji je veličanstven", kaže Mihailo koji je jedno od desetak dece koja žive u selu Djevrske. "U celom kraju je oko 50 srpske dece. Dobro živimo, niko nas ne dira, imamo svoj mir", kaže Mihailo.

Aleksandar Vučić, Vila Mir, deca, prijem
foto: Tanjug Printscreen

I Boris Bošnjak iz Bosanskog Grahova je prvi put u Beogradu, a najjači utisak na njega, kao i na ostalu decu, ostavio je Hram Svetog Save i to što su na poklon dobili deliće mozaika. "I predsednik nas je baš lepo ugostio, od njega smo dobili tablete i slatkiše", pohvalio se Boris.

Lara Erceg iz sela Krnjeuše kod Bosanskog Petrovca, gde živi oko 500 Srba, zahvalila je na prilici da poseti Srbiju i upozna mnogo novih drugara.

Sa ostalom decom deli oduševljenje Hramom Svetog Save, ali i fudbalskim stadionom Crvene Zvezde koji su posetili sa gradonačelnikom Zoranom Radojičićem.

Aleksandar Vučić, Vila Mir, deca, prijem
foto: Tanjug Printscreen

"Dolazila sam i ranije sa svojom porodicom, a nadam se da ću ponovo imati priliku da vidim sve ovo", kaže Lara.

Letnji kamp za decu organizovao je Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu od 5. do 9. jula u Novom Sadu i Beogradu.

Aleksandar Vučić, Vila Mir, deca, prijem
foto: Tanjug Printscreen

Tokom Letnjeg kampa deca su imala priliku da posete brojne institucije i obiđu muzeje, spomenike kulture i turističke atrakcije, da saznaju više o svojoj istoriji i kulturi.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track