PROF. DR DANICA TIODOROVIĆ: Taman ten stvoren pod opasnim UV zracima u solarijumu najbolji je put za rak kože
Foto: Privatna arhiva

VRHUNSKE LEKCIJE

PROF. DR DANICA TIODOROVIĆ: Taman ten stvoren pod opasnim UV zracima u solarijumu najbolji je put za rak kože

Društvo -

Zdrav odnos prema koži i svest o tome da od ranog detinjstva mora pravilno da se neguje na suncu važna je lekcija koju je juče naučilo više od 120 malih odbojkašica i odbojkaša.

Za tri vikenda više od 450 polaznika jednog odbojkaškog kampa u Sokobanji savladalo je najvažnije o ovoj životno značajnoj temi. I juče su vrhunski dermatovenerolozi pregledali devojčice i dečake i pričali s njima o raku kože i melanomu kao najgoroj vrsti.

Rak Kože
foto: Privatna arhiva

- Ni mnogi odrasli, a posebno deca nisu svesni koliko je opasno pregorevanje na suncu, koliko je važno da pravilno zaštite kožu, a posebno ako su od malih nogu često izloženi suncu, kao tokom igranja odbojke na pesku, što mladi često čine. Ovoj deci je neophodno jednostavnim jezikom objasniti da upravo sada čuvaju zdravlje i život jer ako se ne ponašaš kako treba na suncu rak kože zna da te sačeka godinama kasnije i osveti se. Zato je i naš moto ove godine "Vaša prošlost određuje vašu budućnost" - ističe prof. dr Danica Tiodorović, nacionalna koordinatorka Euromelanoma u Srbiji, evropskog udruženja dermatovenerologa, čija je misija i da edukuju stanovništvo o opasnosti pregorevanja na suncu, pravilnoj zaštiti tokom izloženosti istom i pogubnosti solarijuma, kako bi se sprečio nastanak melanoma.

Profesorka Tiodorović ističe da svi, a posebno devojčice, moraju da znaju da solarijum može značiti i tešku bolest.

- Taman ten stvoren pod opasnim UV zracima u solarijumu najbolji je put za rak kože i zato ga nikako ne treba koristiti. Izgled stavljati ispred zdravlja i života je nerazumno i svi treba da budu svesni toga - kaže prof. Tiodorović, koja je sa koleginicama doc. dr Jelenom Stojković Filipović i dr Slađanom Cekic pregledala mališane, kojima su održali i predavanje o ovim važnim lekcijama.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja