SRPSKI KRIMINOLOG O NAPADIMA NA JAVNOM MESTU: Opisao je profil napadača, DAO JE I DETALJNO UPUTSTVO KAKO SE ODBRANITI
Napad na žene u Nišu... Jedan od poslednjih slučajeva nasilja, Foto: printscreen

KORISNI SAVETI

SRPSKI KRIMINOLOG O NAPADIMA NA JAVNOM MESTU: Opisao je profil napadača, DAO JE I DETALJNO UPUTSTVO KAKO SE ODBRANITI

Društvo -

Vasić kaže da mi kao građani imamo obavezu da obavestimo nadležne o bilo kojoj realnoj i sumnjivoj situaciji

Napadi na javnim mestima sve su češća pojava. Iako smo često mišljenja da se to "ipak neće nama desiti", uvek može. Zbog toga je veoma važno da znamo kako da se ponašamo kada smo direktno ili indirektno ugroženi.

O napadačima, njihovom profilu, privremenoj neuraćunljivosti za Kurir je govorio dipl. pravnik kriminalista Predrag Vasić, produbivši potom jedan vrlo bitan aspekt - kako se odbraniti od napadača.

- Počeću od napadača, njihova psihička konstrukcija je takva, u večini slučajeva, da su privremeno ili trajno neuračunljivi. Ako govorimo o privremenoj neuračunljivosti, znači da je veštački izazvana, dejstvom nekih opijata ili jakom razdražljivosti usled nekog događaja (unutrašnji nemir). Češći slučaj jeste da je, lice duševno bolesno, kao takvo, ono smatra da su njegovi postupci ispravni ili da to radi sa nekom misijom. Motivisano lice je teško nagovoriti na nepostupanje, zato su napadi koji su se desili u poslednje vreme potvrda već dokazanih teza - rekao je Vasič i dodao da su MUP i druge službe bezbednosti su ključni sa suzbijanje ovakvih napada.

Predrag Vasić
Predrag Vasić foto: Kurir

Mi kao građani imamo obavezu da obavestimo nadležne o bilo kojoj realnoj i sumnjivoj situaciji.

- Ukoliko je neko iz vašeg okruženja je agresivan, vidite da maltretira ukućane, komšije, nosi hladno ili još gore, vatreno oružje, naravno da treba obavestiti nadležne. Gledajući primere iz sveta i čestih napada, dolazimo do nas... Uvek nekako najbolje shvatimo kada se događa u našem društvu, ali sigurno nije najmudrije - rekao je on osvrnuvši se na slučaj iz Niša kada je jedna osoba četiri dana napadala nasumice ljude na ulici.

- Ko su bile žrtve? Slučajni prolaznici. Možda je to bio neko ko mu se u tom trenutku činio nesimpatičnim. Nema tačne kategorije, osim onoga što je u napadačevoj glavi. Delovao je na različitim stranama grada, nije bio vezan za jedno naselje, što svakako otežava njegovo pronalaženje. Napadi nisu bili smrtonosni, manifestovani u vidu sečenja i uboda. Ako malo dublje zagledamo koristio je isto oružje, koje nije bilo očiščeno posle napada, pa bih apelovao na žrtve da provere svoju krvnu sliku. Možda je oružje bilo u kontaktu sa nekim ko je zaražen nekim virusom? Napadao je grupe i pojedince. Krajni ishod je hapšenje, dalji razvitak je događaja prepuštamo tužilaštvu - naveo je kao primer naš sagovornik, dodajući da je izvesno da je napadač povratnik, kategorija onih osoba koje mogu biti veoma opasne.

Osvrnuo se Vasić i na napad na devojku na Adi Ciganliji.

- Desilo nam se i to da na punoj plaži čovek maltretira osobu ženskog pola. Očigledno nasilništvo, snima se telefonima (pametno), ali ne treba samo snimiti, obavestite nadležne. Taj napadač bio je nenaoružan. Jedan čovek je pritekao ženi u pomoć, ali nije uspeo da spreči udarac nogom u glavu. Pitanje je, zašto je samo jedno lice priteklo u pomoć? Kada je napadač naoružan, opasnost je veća, pa se može pretpostaviti razlog da ljudi ne prilaze.

- Možda je strah od represije, osvete ili možda povrede? Nećemo suditi ljudima, pokušaću da stavim akcenat na bitne segmente. Osoba je bez oružja, maltretira osobu, usmereno samo na nju. Postoji velika verovatnoća da je sav fokus prema njoj, zato daje ostalima prostora, da - obaveste nadležne, pokušaju da udruženo deluju i osujete napad, pomognu žrtvi da se skloni.

- Kada kažem udruženo deluju, ne znači da moraju nekoga tući, udarati i ozbiljno povrediti. Kao dugogodišnji instruktor borilačkih veština i licencirani trener, mogu vam reći, da je čoveku lakše da se odbrani od jednog uvežbanog napadača nego od 5 ili 10 neobučenih. Primera radi, svaki čovek da uhvati jedan deo tela napadača, naravno da će onemogućiti, oboriti i zadržati ga dok dodju pripadnici MUP-a - objasnio je naš sagovornik rekavši da je obostrano poverenje građana i nadležnih ključno za što uspešniju realizaciju ovakvih i sličnih situacija.

Posebne kategorije napadača jesu povratnici, opasni izvršioci krivičnih dela koji su bez pardona spremni i na napad na ovlašćena službena lica. Zato napad uvek treba posmatrati iz više uglova, navodi on.

1. Kolika je realna pretnja?

2. Kako obavestiti nadležne?

3. Da li se može prekinuti razgovorom?

4. Kako privući pažnju prolaznika, ne bi li neko pozvao u pomoć ili pritekao?

5. Nužna odbrana, dovoljna sila koja je veća od napadačeve, kako uspeti?

6. Krajnja nužda, gledano iz ugla posmatrača?

Za kraj, Vasić je rekao da je važno preventivno sprečiti ono što se može sprečiti.

- Krećite se na područjima gde je rizik što manji, odnosno, nema ga. Ukoliko ste sami, nosite udobnu obuću (lakše se možete skloniti), mobilni telefon je kod vas, brzi poziv dostupan. Neko vas prati? Pričajte telefonom, objasnite sagovorniku gde se nalazite (opišite pratioca, ukoliko ne postoji rizik da vas čuje...). Svi ovi principi će vam pomoći, ukoliko su pravovremeni, samo nemojte imati parolu u glavi, "OVO SE MENI NEĆE DOGODITI".

Kurir.rs / S. T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track