KONTROLA DOMA ZA STARE NA PETROVARADINU: Loše terapije korisnicima prijaviti zdravstvenoj inspekciji
Foto: Profimedia

Pokrajinski sekretarijat

KONTROLA DOMA ZA STARE NA PETROVARADINU: Loše terapije korisnicima prijaviti zdravstvenoj inspekciji

Društvo -

Nakon optužbi Novosađanke Biljane Popović da su joj majku V. P. (80) predozirali u domu za stare "Betanija" na Petrovaradinu, te je zbog toga tamo umrla posle dva dana, a da je ta dva dana platila 500 evra, pokrajinska inspekcija socijalne zaštite izvršila je kontrolu u toj ustanovi, ali tvrde da sada tamo nisu našli nepravilnosti.

Iz Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku potvrdili su za Kurir i da je sekretarijat 22. januara 2020. primio predstavku Biljane Popović povodom eventualnih nepravilnosti u primeni usluge domskog smeštaja prema pokojnoj majci V. P. u Ustanovi za smeštaj i negu starih lica "Betanija" u Petrovaradinu, koja se odnosila na plaćanje usluge smeštaja i davanja propisane terapije.

- Inspektor socijalne zaštite je izvršio uvid u ugovor o smeštaju i utvrdio da je B. P. pre potpisivanja ugovora bila u potpunosti upoznata sa njegovim odredbama, te nije bilo elemenata za pokretanje inspekcijskog nadzora.

Stranka je upućena da za eventualno nepropisno davanje terapije može da se obrati zdravstvenoj inspekciji. O svemu gore navedenom stranka je primila odgovor sekretarijata 14. februara 2020. godine - tvrde u sekretarijatu. Biljana Popović, međutim, tvrdi za Kurir da takav odgovor nije dobila, te da nije ni znala da treba da se obrati i zdravstvenoj inspekciji.

- Nisam znala da treba da se obratim i zdravstvenoj inspekciji, ali svakako to ću uraditi sada. Međutim, mislim da pišem u vetar s obzirom na to da je prošlo dosta vremena. Problem je u tome što je moja majka pored svoje prepisane terapije dobila sedative, a da nije ni pregledana po dolasku u dom. Medicinska sestra iz doma mi je tada rekla da domski lekar dolazi jednom nedeljno, što znači da je sedative dobila telefonskim putem jer sigurno nisu stigli da je pregledaju za dva dana - tvrdi Biljana.

Jadranka Vuković, direktorka doma na Petrovaradinu, potvrdila je za Kurir da domski lekar dolazi u vizitu jednom nedeljno, ali da svaki korisnik koji dođe u dom obavezno bude pregledan odmah po dolasku: - To posebno važi za teže bolesnike. Inspekcija je posetila dom odmah posle tog slučaja, ali ni tada nisu pronađene nikakve nepravilnosti.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track