KRENULI STE U GRČKU NA LETOVANJE I NEĆETE DA SATIMA ČEKATE NA GRANICI: Pogledajte kada i kojim danima je najbolje da putujete
Foto: Carina Srbije

sezona u jeku

KRENULI STE U GRČKU NA LETOVANJE I NEĆETE DA SATIMA ČEKATE NA GRANICI: Pogledajte kada i kojim danima je najbolje da putujete

Društvo -

Sezona letnjih odmora svake godine po tradiciji donosi velike saobraćajne gužve na graničnim prelazima u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Grčkoj, naročito tokom vikenda, a Kurir vam otkriva kada da krenete na put i kako da izbegnete duga čekanja na granici.

Naime, poznato je, kako navodi portal grčka info, da su čekanja uvek duža tokom vikenda u julu i avgustu, danima kada najveći broj srpskih i makedonskih državljana kreće put mora, pa je na putovanje ka Grčkoj svakako najbolje krenuti radnim danom, jer su tada gužve i na putu i na graničnim prelazima drastično manje.

Preševo, granica
foto: Kurir

- Dosadašnja praksa je pokazala da su najveće gužve uglavnom petkom i subotom (ulaz u Grčku) i nedeljom i ponedeljkom (izlaz iz Grčke), zatim 1. i 15. dana u mesecu i danima kada su smene turističkih agencija. Međutim ukoliko se istim ovim danima na Evzoniju i Bogorodici nađete posle 17 sati, čekaćete veoma kratko na prolaz. Praksa takođe pokazuje da ćete najverovatnije kraće čekati ukoliko se na ulazu u Grčku pojavite tokom noći, a najkasnije do 4 sati ujutru - navode na Prelaz Prohor Pčinjski

Severna Makedonija, Grčka, Evzoni, granica, grčko-makedonska granica
foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Carinici i policija sa prelaza Preševo (između Srbije i Severne Makedonije) između 15. jula i 15. avgusta savetuju turistima, posebno onima sa malom decom, da za ulazak u Makedoniju koriste granični prelaz Prohor Pčinjski kod istoimenog manastira, gde su zadržavanja najčešće kraća.

Krit, Grčka, Sredozemno more, Mediteran, 0615644365
foto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Oni koji se odluče za varijantu Prohor Pčinjski, potrebno je da se kod Vranja isključe sa auto puta i da prate oznake. Ovim pravcem put do Kumanova je, istina, duži za nekih 12 kilometara, ali je to možda mnogo bolje nego na jakom suncu čekati u dugim kolonama.

Prelaz Dojran

Prelaz Dojran (između Makedonije i Grčke) može biti dobra alternativa tokom jula i avgusta, kada su na Evzoniju veće gužve. Do prelaza možete doći tako što ćete se novim autoputem isključiti kod mesta Smokvica i preko mesta Marvinci i Valandovo dovesti se za Dojran ili doći starim putem Demir Kapija-Udovo-Valandovo.

Ostali granični prelazi i put preko Bugarske

Ostali prelazi koje takođe možete koristiti, kako navode na portalu grčka infos su Medžitlija-Niki kod Bitolja i Kulata-Promahonas preko Bugarske.

Imajte na umu da se od 1. jula kući vraćaju i turski državljani koji najviše koriste put preko Bugarske, pa je stoga moguć i veći intenzitet saobracaja kako na putevima kroz Bugarsku tako i na samim graničnim prelazima. Osim turskih i bugarskih državljana prelaz Kulata-Promahonas masovno koriste i Rumuni, Ukrajinci i Česi.

Gužve na putevima unutar Grčke

Solun
foto: Reuters

Ukoliko je vaše odredište Solunska, Olimpska regija ili Halkidiki, treba da znate da petkom Solunjani (mada među njima ima takođe i dosta Makedonskih vikendaša) masovno kreću na vikend na more. Gužve ka letovalištima tada znaju biti jako velike, neretko dolazi i do sudara pa kolone budu nepregledne.

Nedeljom popodne su takode gužve na putevima kada se vikendaši vraćaju kući.

14. i 15. i 16. avgusta kada se u celoj Grčkoj neradno slavi praznik Uspenje Bogorodice (kod nas Velika Gospojina) gužve su velike na svim putevima, a u letovalištima tih dana slobodan smeštaj se ne može naći ni za jednu noć.

Još nekoliko saveta

Ukoliko je moguće, izbegnite dolazak na Evzoni u šest ujutru po srpskom vremenu ili sedam po grčkom. U to vreme je smena carinika i policajaca i čekaćete bar pola sata i pored toga što nema gužve.

Ukoliko ste pušač ugasite cigaretu na samoj granici, naočare za sunce skinite pri kontaktu sa carinikom ili policajcem i obavezno spustite prozor na automobilu dok razgovarate sa njima.

Nakon prelaska granice pomerite časovnike za jedan sat unapred zbog promene vremenske zone.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track