Najnovije vesti

KRENULI STE U GRČKU NA LETOVANJE I NEĆETE DA SATIMA ČEKATE NA GRANICI: Pogledajte kada i kojim danima je najbolje da putujete
Foto: Carina Srbije

sezona u jeku

KRENULI STE U GRČKU NA LETOVANJE I NEĆETE DA SATIMA ČEKATE NA GRANICI: Pogledajte kada i kojim danima je najbolje da putujete

Društvo

Sezona letnjih odmora svake godine po tradiciji donosi velike saobraćajne gužve na graničnim prelazima u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Grčkoj, naročito tokom vikenda, a Kurir vam otkriva kada da krenete na put i kako da izbegnete duga čekanja na granici.

Naime, poznato je, kako navodi portal grčka info, da su čekanja uvek duža tokom vikenda u julu i avgustu, danima kada najveći broj srpskih i makedonskih državljana kreće put mora, pa je na putovanje ka Grčkoj svakako najbolje krenuti radnim danom, jer su tada gužve i na putu i na graničnim prelazima drastično manje.

Preševo, granica
foto: Kurir

- Dosadašnja praksa je pokazala da su najveće gužve uglavnom petkom i subotom (ulaz u Grčku) i nedeljom i ponedeljkom (izlaz iz Grčke), zatim 1. i 15. dana u mesecu i danima kada su smene turističkih agencija. Međutim ukoliko se istim ovim danima na Evzoniju i Bogorodici nađete posle 17 sati, čekaćete veoma kratko na prolaz. Praksa takođe pokazuje da ćete najverovatnije kraće čekati ukoliko se na ulazu u Grčku pojavite tokom noći, a najkasnije do 4 sati ujutru - navode na Prelaz Prohor Pčinjski

Severna Makedonija, Grčka, Evzoni, granica, grčko-makedonska granica
foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Carinici i policija sa prelaza Preševo (između Srbije i Severne Makedonije) između 15. jula i 15. avgusta savetuju turistima, posebno onima sa malom decom, da za ulazak u Makedoniju koriste granični prelaz Prohor Pčinjski kod istoimenog manastira, gde su zadržavanja najčešće kraća.

Krit, Grčka, Sredozemno more, Mediteran, 0615644365
foto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Oni koji se odluče za varijantu Prohor Pčinjski, potrebno je da se kod Vranja isključe sa auto puta i da prate oznake. Ovim pravcem put do Kumanova je, istina, duži za nekih 12 kilometara, ali je to možda mnogo bolje nego na jakom suncu čekati u dugim kolonama.

Prelaz Dojran

Prelaz Dojran (između Makedonije i Grčke) može biti dobra alternativa tokom jula i avgusta, kada su na Evzoniju veće gužve. Do prelaza možete doći tako što ćete se novim autoputem isključiti kod mesta Smokvica i preko mesta Marvinci i Valandovo dovesti se za Dojran ili doći starim putem Demir Kapija-Udovo-Valandovo.

Ostali granični prelazi i put preko Bugarske

Ostali prelazi koje takođe možete koristiti, kako navode na portalu grčka infos su Medžitlija-Niki kod Bitolja i Kulata-Promahonas preko Bugarske.

Imajte na umu da se od 1. jula kući vraćaju i turski državljani koji najviše koriste put preko Bugarske, pa je stoga moguć i veći intenzitet saobracaja kako na putevima kroz Bugarsku tako i na samim graničnim prelazima. Osim turskih i bugarskih državljana prelaz Kulata-Promahonas masovno koriste i Rumuni, Ukrajinci i Česi.

Gužve na putevima unutar Grčke

Solun
foto: Reuters

Ukoliko je vaše odredište Solunska, Olimpska regija ili Halkidiki, treba da znate da petkom Solunjani (mada među njima ima takođe i dosta Makedonskih vikendaša) masovno kreću na vikend na more. Gužve ka letovalištima tada znaju biti jako velike, neretko dolazi i do sudara pa kolone budu nepregledne.

Nedeljom popodne su takode gužve na putevima kada se vikendaši vraćaju kući.

14. i 15. i 16. avgusta kada se u celoj Grčkoj neradno slavi praznik Uspenje Bogorodice (kod nas Velika Gospojina) gužve su velike na svim putevima, a u letovalištima tih dana slobodan smeštaj se ne može naći ni za jednu noć.

Još nekoliko saveta

Ukoliko je moguće, izbegnite dolazak na Evzoni u šest ujutru po srpskom vremenu ili sedam po grčkom. U to vreme je smena carinika i policajaca i čekaćete bar pola sata i pored toga što nema gužve.

Ukoliko ste pušač ugasite cigaretu na samoj granici, naočare za sunce skinite pri kontaktu sa carinikom ili policajcem i obavezno spustite prozor na automobilu dok razgovarate sa njima.

Nakon prelaska granice pomerite časovnike za jedan sat unapred zbog promene vremenske zone.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track