MINISTARSTVO KULTURE: Vodenica kod Manasije je nelegalna i mora da bude srušena!
Foto: Zorana Jevtić

JASNO KO DAN

MINISTARSTVO KULTURE: Vodenica kod Manasije je nelegalna i mora da bude srušena!

Društvo -

Vodenica kod Manasije, u zaštićenoj zoni manastira, koji Srbija pokušava da uvrsti na Uneskovu Listu svetske kulturne i prirodne baštine, nelegalno je sagrađena i mora biti srušena, stav je i Ministarstva kulture i informisanja!

Danijela Vanušić, pomoćnica ministarke kulture za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju, kaže za Kurir da "sve intervencije na spomenicima kulture, bilo da su utvrđeni za kulturno dobro Republike Srbije ili da, kao u slučaju manastira Manasija, poseduju i potencijalne univerzalne vrednosti zbog kojih bi mogli da budu upisani i na Listu svetske kulturne i prirodne baštine Uneska, moraju biti kontrolisane, odobrene i nadzirane od nadležne službe Zavoda za zaštitu spomenika kulture".

1 / 4 Foto: Zorana Jevtić

- S tim u vezi, nezavisno od izveštaja ekspertske misije (Uneska, prim. aut.), briga države za zaštitu kulturnog nasleđa je jedinstvena i objekat (vodenica, prim. aut.) mora biti doveden u prvobitno stanje jer su intervencije sprovedene mimo procedure i zakona - ističe za Kurir Vanušićeva i dodaje:

- S obzirom na to da su radovi na vodenici izvedeni bez poštovanja pozitivnih propisa Republike Srbije kojima se uređuje oblast zaštite kulturnih dobara i oblast planiranja i izgradnje, kao i bez pisanog odobrenja i saglasnosti manastira i eparhije, nakon tužbe manastira radovi su obustavljeni do okončanja sudskog postupka.

Danijela Vanušić
foto: Ministarstvo kulture

Pomoćnica ministarke podseća i da je vodenica na katastarskoj parceli 1254 (objekat 1, KO Despotovac), da je u vlasništvu manastira i obuhvata jaz reke Resave.

- Na mestu današnjeg objekta postojali su ostaci nekadašnje vodenice (ili valjavice) nad jazom iz 19. veka, zbog čega je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture izdao 1995. uslove za obnovu vodenice, radi njenog vraćanja u funkciju - objašnjava Vanušićeva i dodaje da je opština Despotovac na katastarskoj parceli 1252 KO izgradila parking i šetnu stazu do manastira Manasije, isključivo za potrebe posetilaca manastira, poštujući uslove Republičkog zavoda za zaštitu spomenika koji su ugrađeni u važeći Plan generalne regulacije naseljenog mesta Despotovca (2020).

Obe parcele su, napominje ona, u prvoj zoni zaštićene okoline manastira Manasija (odluka iz 1986) i udaljene su od manastira oko 250 metara, a pošto nijedna parcela nije saglediva iz manastira, izabrane su za izgradnju parkinga i nesmetan put (mimo kolovoza), koji vodi ka manastiru jer se njihovom izgradnjom ne narušava njegova vizura.

- Ekspertska misija Ikomosa, koja je u junu ove godine obišla neposrednu okolinu manastira, nije ukazala na objekte ili pojave koje ugrožavaju ovo kulturno dobro. Zvaničan izveštaj misije Ikomosa očekuje se do kraja ove godine - kaže Vanušićeva.

Manasija
foto: Privatna Arhiva

JEREMIĆ ĆUTI

Podsetimo, izvesni Mija Jeremić iz Despotovca dogovorio se devedesetih sa sestrinstvom da sagradi vodenicu za potrebe manastira, za šta, osim pomenutih uslova Zavoda, nije imao ništa drugo, pa ni građevinsku dozvolu. Na vodenicu je zaboravio sve dok opština nije pokrenula posećeni Džast aut, viteški festival pod zidinama ove zadužbine despota Stefana Lazarevića, pa 2017. nastavlja radove kako bi objekat komercijalizovao. Građevinska inspekcija mu je 2019. naložila da stane i sruši sve, a pošto to nije učinio, manastir ga je tužio. Jeremić nam je poručio, posredstvom advokata, da neće davati izjave za Kurir dok ne bude okončan sudski proces.

(Kurir.rs/J.S.Spasić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track