BRALA SAM MALINE ZA PIJANOG GAZDU, UMESTO DA MI DA PLATU ZVAO ME U KREVET I VREĐAO: Dve Srpkinje kod Arilja preživele PAKAO!
Foto: RINA

Sramno

BRALA SAM MALINE ZA PIJANOG GAZDU, UMESTO DA MI DA PLATU ZVAO ME U KREVET I VREĐAO: Dve Srpkinje kod Arilja preživele PAKAO!

Društvo -

Dve radnice koje su krajem juna brale maline u jednom mestu između Ivanjice i Arilja tvrde da ih je vlasnika malinjaka N. T. tokom berbe vređao, ponižavao, psovao, ucenjivao i čak seksualno uznemiravao, kao i da im je nakon svega ostao dužan za dnevnice!

Sa ovim tvrdnjama se našem listu najpre obratila Zdenkica Jović (41), koja je navela da je kod gazde N. T. prvi put brala maline prošle godine i da je tada odlično prošla sa svojom ćerkom, te da je zbog toga odlučila da i ove godine dođe kod njega.

Zdenkica
foto: Privatna arhiva

- Prvog puta smo bile redovno isplaćene i nije bilo nikakvih problema tokom berbe. Međutim, gazda je tada bio sa suprugom, koja ga je nedavno napustila, te se on zbog toga u potpunosti predao alkoholu - tvrdi Zdenkica i dodaje: - Ove godine sam sa ćerkom brala maline 18 dana počev od 25. juna. Spavali smo u smeštaju na imanju koji on obezbeđuje. Dogovor koji smo sklopili na početku poštovao je svega prva tri dana. Posle toga nam je odlagao pauze za ručak i kafu, terao nas da radimo po najvećoj vrućini. Na kraju nije hteo da isplati dnevnice. Meni i mojoj ćerki je odlagao da isplati 63.000 dinara, nekim radnicama još nije isplatio. Žalio se na naš rad. Govorio je kako smo nesposobne - svedoči Jovićeva.

Ona tvrdi da se gazda već od jutarnjih sati opijao alkoholom i u takvom stanju žene ucenjivao i seksualno uznemiravao. - Slao mi je poruke kasno uveče da idem kod njega u krevet zato što je sam. Posle toga me je zivkao telefonom - tvrdi Zdenkica. I Žaklina Stojanović (53) kaže da je sa sinom M. S. (17) deset dana bila u berbi malina, ali da im novac koji su njih dvoje krvavo zaradili nije isplaćen u celosti, već je gazda ostao dužan po 10.000 dinara i sinu i njoj.

Žaklina
foto: Privatna arhiva

- Bilo je nepodnošljivo. Gazda pijan 24 sata, najgore ponašanje mu je u periodu između 13 i 14 sati, onda kada sunce naviše upekne, pa bude i do 50 stepeni u malinjaku. Vređanja i ponižavanja su svakodnevna, a najgore od svega su nabacivanja ženama i seksualno uznemiravanje - tvrdi Stojanovićeva i dodaje:

Poruke
foto: Privatna arhiva

- Bilo je četvoro tinejdžera, njih je vređao, govorio im da su nesposobni, glupi. Moje dete je odvajao u drugu vrstu od mene i tamo mu dodatno svašta govorio. Sin mi je zbog toga doživeo stres i počeo je da se trese. Svi smo tamo otišli da krvavo zaradimo i zarad prokletog dinara smo trpeli sve te uvrede i ponižavanja. Terao nas je kao bog đavole po najvećem suncu, po kiši. Nije mario ako se nekom radniku sloši - navodi Žaklina.

Poruke
foto: Privatna arhiva

Ona tvrdi i da ih je gazda često psovao, i njih i njihove majke, i potvrđuje da je čula da je radnicama pisao poruke: - Često se desi da izdvoji neku ženu i čula sam da je mnogima pisao poruke, zvao ih da dođu kod njega u krevet. Govorio bi da ukoliko neka radnica pristane na seksualne odnose s njim, on bi im povećao dnevnicu, ali to nikad nije govorio pred decom, već bi svaku odvojio nasamo i nudio im seks.

Gazda N. T.

Ništa nije tačno, ja sam pobožan čovek

Kurir je stupio u kontakt sa gazdom malinjaka N. T., koji je demantovao tvrdnje radnica da ih je seksualno uznemiravao, a tvrdi i da nijednom radniku nije ostao dužan ni dinara.

- Sve radnike sam na vreme isplatio, i decu i starije isto, čak sam ih i častio. Imao sam obzira za sve njih, poštovao pauze, kuvao im kafu i kupovao sladolede jer oni su došli tu da zarade, a i ujedno nama da pomognu, jer mi bez njih ne možemo ništa. Nikome nisam slao nikakve poruke. Štaviše, prezirem da psujem i vičem jer sam pobožan i oženjen čovek koji ima žensko dete - rekao je on.

(Kurir.rs/ Aleksandra Kocić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track