VLADIKA BRANIČEVSKI IGNATIJE ZA KURIR: Tražimo uklanjanje vodenice kod manastira Manasija
Foto: Printscreen

NADAJU SE SKOROM OKONČANJU SUDSKOG POSTUPKA

VLADIKA BRANIČEVSKI IGNATIJE ZA KURIR: Tražimo uklanjanje vodenice kod manastira Manasija

Društvo -

Vladika braničevski Ignatije ističe za Kurir da je manastir Manasija tužbom tražio da vodenica na Resavi podno ove svetinje bude uklonjena i nada se skorom okončanju sudskog postupka. Episkop ipak veruje i da ovo ne ugrožava pokušaje Srbije da Manasiju stavi na Uneskovu Listu svetske kulturne i prirodne baštine.

- Predmet je još na sudu. Očekujemo da ovih dana bude rešen. Manastir je tražio uklanjanje objekta s manastirskog imanja - kratko nam je rekao vladika Ignatije, koji se nada uspehu tužbe, te smatra da ova vodenica ipak ne umanjuje šanse da Manasija dospe na Uneskovu listu.

1 / 5 Foto: privatna arhiva

A manastir je tužbu podneo protiv izvesnog Mije Jeremića iz Despotovca, koji nije postupio po nalogu građevinske inspekcije iz 2019. da prekine radove i sruši izgrađeno. A na sve to, u junu ove godine dolazili su stručnjaci Uneskove tzv. Ikomos misije radi procene šansi Manasije da dospe na listu svetske baštine.

Direktorka Zavoda prof. dr Dubravka Đukanović istakla je ranije za Kurir da "svaka intervencija mora biti strogo kontrolisana, dobro osmišljena i odmerena da se ne bi ugrozila vrednost, tj. integritet i autentičnost spomenika, a tu se ne misli samo na manastirski kompleks već i njegovo neposredno i šire okruženje", kao i da izveštaj Ikomosove misije očekuju do kraja godine.

Danijela Vanušić, pomoćnica ministarke kulture, kazala je za Kurir da su intervencije na vodenici sprovedene mimo procedure i zakona, te da objekat mora biti doveden u prvobitno stanje.

(Kurir.rs/J. S. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track