DOKTOR ŠEKLER PRIMIO TREĆU DOZU: Mešanje vakcina je dobro, posle dve kineske primio sam Sputnjik
Foto: Kurir televizija

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu

DOKTOR ŠEKLER PRIMIO TREĆU DOZU: Mešanje vakcina je dobro, posle dve kineske primio sam Sputnjik

Društvo -

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler kaže da dosadašnja istraživanja pokazuju da su pojedine kombinacije različitih vakcina pokazale dobre rezultate, kao i da i sam eksprementiše kada je reč o trećoj dozi.

- Na ovu temu ima dosta podataka iz Turske gde su ljudima davani Sinovark, kineska inaktivisana vakcina, ali sa nešto slabijim parametrima od Sinofarma. Kod velikog broja ljudi su korišćene dve doze ove vakcine i jedna doza Fajzera što se pokazalo kao dobra kombinacija - rekao je on za TV Pink.

Prema njegovim rečima, i jedna kineska publikaciju je pokazala da dve inaktivisane kineske vakcine u komninaciji sa jednom dozom Fajzera, daju sasvim pristojnu zaštitu. Takođe, navodi i da su argentinski naučnici kombinovali dve doze Sinofarma sa jednim Sputnjikom što je, takođe, dalo dobre rezultate.

Milanko Šekler
foto: Printscreen/TV Pink

Šekler je objasnio da je rešio da i sam, sa prijateljima, većinom lekarima, sprovede eksperement kako bi imao rezultate nekog ispitivanja na koje može da se osloni.

-Isprobaću prvo na sebi. Juče sam, posle dve kineske, kao treću dozu primio Sputnjik, nekoliko doktora prijatelja će takođe primiti razne kombinacije pa ćemo nakon nekoliko nedelja kada uradimo analize krvi videti šta smo dobili - objasnio je Šekler.

Kada je reč o vakcinaciji zdravstvenih radnika, Šekler kaže da je nepojmljivo da zdravstveni radnici neće da se vakcinišu i da bi on od njih tražio da svi koji neće da se vakcinišu taj svoj stav objasne na naučni način.

Prokomentarisao i slab odziv mladih na vakcinaciju.

-Trebalo bi ispred noćnih klubova, stadiona i drugih mesta gde se skupljaju mladi postaviti punktove za vakcinaciju, a prethodno doneti odluku da na takva mesta mogu da uđu samo oni koji su vakcinisani, preležali kovid ili se testirali. Na tim punktovima oni bi mogli besplatno da urade brzi antigenski test, a zauzvrat bi trebalo samo da se vakcinišu- rekao je Šekler.

(Kurir.rs/TV Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track