Najnovije vesti

DR ŠEKLER OTKRIO: Pandemija korona virusa će trajati kraće nego što se misli
Foto: Printscreen/RTS

nove informacije

DR ŠEKLER OTKRIO: Pandemija korona virusa će trajati kraće nego što se misli

Društvo

"Ono što je naglo počelo isto tako će i da se završi - naglo. Kovid će se pretvoriti u bolest sa kojom ćemo da živimo, a vakcina nam samo pomaže da dobijemo na vremenu: da se mi prilagodimo virusu i on nama, sa što manje žrtava", rekao je doktor Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog.

On je takođe rekao da će vakcina pomoći da se dobije na vremenu, to jest da se čovek i virus "prilagode jedan drugom".

- Virus će još da mutira, ali će da mu opada patogenost i šteta koju nanosi. Zadržaće laku prenosivost, ali će nailaziti na sve više zaštićenih i klinička slika bolesti koju izaziva biće sve blaža - ukazuje Šekler.

Kako kaže, u postojećem četvrtom talasu može se očekivati minimum polovina novozaraženih dnevno od maksimuma koji je dostignut u trećem talasu - do 4.000 novih slučajeva.

Šekler ističe da organizam nevakcinisanog u kontaktu sa virsuom tek mora da nauči da pravi antitela, za šta su potrebne nedelje, dok se kod vakcinisanog dovoljan zaštitni nivo antitela napravi za dva dana.

- Dok organizam nevakcinisanog to nauči, virus se već razmnožio. Nevakcinisani su za virus prioritet, jer prvo napada najslabije, pa tako trenutni broj novozaraženih može da se nadmaši - rekao je Šekler.

Šekler je naveo da imunitet od vakcine vremenom opada.

- Imunitet vremenom opada. Ali, da bude jasno - i ako se inficirate, a vakcinisani ste, imate memorijske ćelije koje su minimum dva puta, ako ste primili obe doze, bile u kontaktu sa virusom, minimum dva puta ako su primljene obe doze vakcine. Organizam je to registrovao i nema razloga proizvoditi antitela do besvesti i neprestano ako nema kontakta sa virusom. Nivo antitela tako pada, ali kada ponovo dođemo u kontakt sa virusom organizam već ima spremne limfocite, majstore koji prave antitela da se ne razbolimo, ili bar ne teško - naveo je doktor.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja