PU NOVI SAD: Ne postoji zakonski osnov za postupanje po poternici BiH koja se odnosi na državljanina Srbije Duška Kornjaču
Foto: S.U.

mup srbije

PU NOVI SAD: Ne postoji zakonski osnov za postupanje po poternici BiH koja se odnosi na državljanina Srbije Duška Kornjaču

Politika -

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da "ne postoji zakonski osnov za postupanje po poternici BiH koja se odnosi na državljanina Republike Srbije Duška Kornjaču".

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije postupa isključivo u skladu sa zakonom, a ne po nalogu izdatom od strane bilo koje televizije, uključujući i televizije N1 Beograd ili Sarajevo. Ne postoji zakonski osnov za postupanje po poternici BiH koja se odnosi na državljanina Republike Srbije Duška Kornjaču. Naime, pozitivno zakonodavstvo Republike Srbije, osim u slučaju saradnje sa Haškim tribunalom, ne dozvoljava izručenje osumnjičenih za ratne zločine - navedeno je iz MUP-a.

Međudržavni sporazum između Republike Srbije i BiH o uzajamnom izručenju, takođe ne dozvoljava izručenje svojih građana kada je u pitanju sumnja za krivično delo ratnog zločina.

- Jasno je definisano da krivična dela ratnog zločina ne podpadaju pod sporazum. Odgovor na pitanje zašto srpska policija nije uhapsila Duška Kornjaču, za kojima je Bosna i Hercegovina raspisala poternicu, jednak je odgovoru na pitanje zašto policija BiH nije uhapsila Nasera Orića iako je i za njim Srbija raspisla poternicu - naveli su još iz MUP-a, tačnije PU Novi Sad.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja