02:30

ŽIVOTIĆ O IZLASKU NAJVEĆEG TERORISTE SA BALKANA NA SLOBODU: Neće biti pokunjeni čovek, radikalizovao je i zatvorenike

KURIR TELEVIZIJA

ŽIVOTIĆ O IZLASKU NAJVEĆEG TERORISTE SA BALKANA NA SLOBODU: Neće biti pokunjeni čovek, radikalizovao je i zatvorenike u zatvoru!

Društvo -

Husein Bilal Bosnić, jedan od najopasnijih radikalnih islamista u Bosni i Hercegovini, pa i na Balkanu, izlazi iz zatvora u Zenici.

O tome da li po njegovom izlasku na slobodu postoji pretnja od terorističkih delovanja, kakve su bezbednosne procene, kao i da li se može očekivati da Bosnić napravi određene kontakte u Avganistanu, za Kurir televiziju komentariše Ilija Životić, stručnjak za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala iz Internacionalne policijske organizacije.

"Njegov izlazak iz zatvora je planiran nekoliko godina ranije, da bi mogli pratiti njegove kontakte koji bi mogli biti zanimljivi po izlasku. Problem sa BiH je što on nije čuvao kaznu u samici, nije bio izolovan od ostalih zatvorenika, nego je najčešće okupljao druge zatvorenike koje je radikalizovao. Po izlasku on neće biti neki pokunjeni čovek koji je teško robijao, nego neko ko će imati mnogo pristalica kada izaže napolju. Problematičan je i broj paradžamata u BiH, lokalnih vehabijskih zajednica koje izučavaju salafizam kao radikalnu vrstu islama, kojih je kada je hapšen bilo 15, a sada ih je stotinak", objasnio je Životić.

On je naglasio da je Srbija apsolutno bezbedna što se tiče teroritsičkih napada, a da u regionu jedino problematično može da bude na Kosovu i Metohiji.

"Po najnovijem indeksu terorizma, Srbija se po verovatnoći da će se dogoditi teroristički napad nalazi na 129 od 135 država, dakle praktično je verovatnoća nula odsto. Pre svega zbog toga kako se ponašamo prema onima koji bi taj teroristički napad mogli da izvrše na našoj teritoriji, i prema odgovornoj državnoj politici prema migrantima, od Avganistana preko Sirije. Svakom je pružena zdravstvena nega, pravna pomoć, apsolutno su prezadovoljni tretmanom koji imaju u Srbiji, za razliku od Hrvatske, BiH ili Mađarske. Takvim odgovornim ponašanjem mi smo sprečili da se neko od tih terorista oseti uvređenim i povređenim, pa da se jednog dana vrate u Srbiju da izvrši teroristički napad.

vehabije
foto: Kurir Tv

Kao najopasnu teritoriju za takve aktivnosti, on vidi srpski deo KiM, tačnije njen severni deo.

"Na KiM pod delom kojim upravlja Priština ne postoji proces deradikalizacije, čak je i najpoznatiji terorista za koga je dokazano čime se bavio u Siriji i Iraku, posole simbolične kazne od 1,5 godine, dobio je posao naoružanog pripadnika obezbeženja u jednoj bolnici, iako je rekao da želi da mu sin postane bombaš samoubica, da veruje u sveti rat džihad i da će se hrišćani biti proterani iz Evrope, a od 479 osoba za koje se zna da su otišli sa Kim u rat u Siriji i Iraku, za 173 se ništa ne zna, pa se pretpostavlja da su se domogli Evrope sa faksifikovanim dokumentima, i upravo oni predstavljaju najveću bezbednosnu pretnju za Kosovo, ali i za celu Evropu", zaključio je Životić i dodao da su im primamljivije mete London, Pariz, Brisel, a ne Beograd ili Niš.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:52

SPECIJALISTA ZA TERORIZAM: Cilj terorističkih napada u Francuskoj je zastrašivanje stanovništva! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track