ISTRAŽIVANJE CESIDA: Čak 77 odsto naših građana smatra da Kina ima pozitivan uticaj na Srbiju
Foto: EPA/ALEX PLAVEVSKI

PANDEMIJA UTICALA NA POZITIVNU PERCEPCIJU

ISTRAŽIVANJE CESIDA: Čak 77 odsto naših građana smatra da Kina ima pozitivan uticaj na Srbiju

Društvo -

Pozitivna percepcija kineskog uticaja u Srbiji povećala se posle pandemije kovida 19 i ona je, u najvećoj meri, u korelaciji s pozitivnim narativima iz mejnstrim medija, zaključci su istraživanja koje je u aprilu i maju sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

Da Kina ima pozitivan uticaj na Srbiju smatra 77% građana, a 33% da je Kina najviše donirala Srbiji. Istraživanje javnog mnjenja pokazuje i da 61% građana ima proistočno raspoloženje, naspram 8% građana koji su prozapadno orijentisani odnosno 31% ispitanika koji zadržavaju distancu i neutralnost prema ključnim međunarodnim akterima.

- Dve trećine ispitanika (67%) veruje i da su ruska odnosno kineska vakcina pouzdanije od vakcina napravljenih na Zapadu - saopštio je Cesid.

Analiza medija pokazuje da mediji retko negativno ili kritički izveštavaju o Rusiji i Kini (9% odnosno 10% u ukupnoj slici) uz više od trećine pozitivno intoniranih tekstova, naspram EU, SAD ili NATO o kojima je u ukupnoj slici manje od 20% pozitivnih tekstova. Sva pominjanja Kine od strane zvaničnika Srbije su bila ili u neutralnom ili u pozitivnom kontekstu.

Medijska prezentacija Kine je išla u pravcu njenog pozicioniranja kao globalnog lidera u borbi protiv pandemije pa se i odnosi između Srbije i Kine prikazuju kao prijateljski dok je narativ o saradnji sa zapadnim akterima uglavnom prezentovan kao partnerski odnos.

Istraživanje je realizovano na uzorku od 1.004 ispitanika, koji su stariji od 15 godina, na teritoriji Srbije bez Kosova, od 16. do 28. aprila, tehnikom telefonskog intervjuisanja. Analiza sadržaja je urađena na uzorku 11 medija (njihovih onlajn sadržaja), od 20. marta do 20. maja, uz korišćenje Pulsar alata.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja