Najnovije vesti

NAČELNIK VMA VUKOSAVLJEVIĆ: Sve infektivno, a da nije kovid, zbrinjava klinika na VMA! Imamo kovid pacijente od 16 do 92 godine
Foto: RTS Printscreen

Načelnik Vojnomedicinske akademije

NAČELNIK VMA VUKOSAVLJEVIĆ: Sve infektivno, a da nije kovid, zbrinjava klinika na VMA! Imamo kovid pacijente od 16 do 92 godine

Društvo

BEOGRAD - Načelnik Vojnomedicinske akademije Miroslav Vukosavljević rekao je za RTS da nema mesta opuštanju i da je vakcinacija spas. Vojna bolnica Karaburma ponovo radi punim kapacitetom. Otvoren je objekat K2 i primljeni su prvi pacijenti.

Načelnik Vojnomedicinske akademije Miroslav Vukosavljević rekao je za RTS da je vojna bolnica Karaburma počela sa radom prošle godine i nije prestajala da radi.

"Prateći epidemiološku situaciju videli smo da treba da svoje kapacitete maksimalno angažujemo i to smo učinili od petka", kaže Vukosavljević.

Već danas u objektu K2 koji ima 40 postelja, 28 je popunjeno, a 102 pacijenta su u bolnici.

Govoreći o kliničkoj slici pacijenata, kaže da se ne razlikuje puno kako je u ostalim crvenim zonama. U intenzivnoj nezi nema nijendog vakcinisanog, to je apel da shvatimo da vakcinacija radi, istakao je načelnik VMA.

"Neko kaže pa ja sam vakcinisan, dobio si lakši oblik i prošao si kako treba, ali nisi završio na respiratoru", kaže načelnik VMA.

Prema njegovim rečima, pacijenti su u starosnoj dobi od 16, 22 do 92 godine.

Govoreći o mogućem ponovnom aktiviranju "Arene", kaže da bi voleo da Arena ostane u funkciji onoga što smo videli u prethodnim danima - da se radujemo odbojkašicama, a da bolnice koje si bile planirane za kovid ostanu.

"Na VMA kao nekovid ustanovi koja funkcioniše od marta prošle godine, pa do 5. maja kada smo se ovde videli, imali smo priliku da vidimo da je na desetine pacijenata dolazilo a bili su asimptomatski, a na ulazu ima tačna procedura i prema kliničkoj slici svakog zbrinemo u kovid ustanovu", kaže Vukosavljević.

To sve utiče puno na nekovid rad - potreban je dodatni oprez, pooštrene mere na prijemno-trijažnom delu i centru hitne pomoći, kaže on i dodaje da se Infektivna klinika VMA ne gasi, preko 120 posto je popunjena.

Infektivna klinika KCS radi samo u kovid režimu, sve ostalo što treba zbrinjava jedina Infektivna klinika VMA, podvukao je Vukosavljević.

Osvrćući se na broj zaraženih zdravstvenih radnika, Vukosavljević kaže da su 32 radnika zaražena po podacima od petka. Reč je o lakšoj kliničkoj slici, svi su u kućnoj izolaciji, a desetak njih je revakcinisano.

"Nemojmo se opuštati, sprovodimo epdimiološke mere, kada smo bliže u razgovoru ili navijanju treba nositi zaštitne maske", kaže on.

Vukosavljević kaže da je oko 75 odsto zdravstvenih radnika revakcinisano, ima 10 odsto onih koji su preležali i primili buster dozu, 5 odsto je onih koji ne mogu da prime vakcinu zbog hroničnih teških bolesti.

"Vakcinacija je spas, treba vratiti slike sa početka vakcinacije, prvi su rame poturili svi zaposleni u bolnici na Karaburmi, a onda i zaposleni na VMA. Svi mi kružimo, 95 odsto osoblja je angažovano sa VMA i komanda je je u VMA", zaključio je Vukosavljević.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track