01:29

SVEDOCI ISTORIJE: Rimska ploča sa Rudnika i Majka Zemlja

KURIR TELEVIZIJA

SVEDOCI ISTORIJE: Rimska ploča sa Rudnika i Majka Zemlja

Društvo -

Na ulazu u rudarska okna, rudari su se molili svojim bogovima

Priča o planini Rudnik datira još iz preantičkog doba kada su rudna okna privukla Kelte na osvajačke pohode, a eksploataciju srebra, olova i bakra nastavili su Rimljani o čemu svedoče rudna okna, kao i kamena ploča pronađena na istočnim obroncima ove planine.

"Ploča je bila ugrađena u Hram boginje Majke Zemlje, na ulazu u rudarska okna, gde su se rimski rudari molili svojim bogovima da živi i zdravi izađu i jame. ", ispričao je direktor Doma kulture na Rudniku Momčilo Paunović.

Rimska ploča
foto: Kurir Televizija

Natpis na ploči je raspoređen u sedam redova i njegov prevod glasi: Imperator, Cezar, Lucije, Septimije Sever, Istrajni, Uzvišeni, obnovi oboreni hram Majke Zemlje, staranjem Kasija Ligurinusa, carskog namesnika. Na molbu kolona Publia Fundani Etiheta i Publija Edija Muciana. U natpisu se pominju imena dva kolona, kao i upravnik regije i rudnika Kasije, čijom brigom je obnovljeno svetilište.

Rimska ploča
foto: Kurir Televizija

"Ploču je našao 1865 godine Janko Šafarik, tadašnji čuvar Narodnog muzeja u Beogradu. Odneo je u Beograd i ona je negde 130 godina bila u depou Narodnog muzeja.", naveo je Paunović.

Ako vas put nanese u ovu varošicu, pored netaknute prirode Rudnik vam nudi veliki broj arheoloških nalažišta koje možete posetiti.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE UŽIVO PRATITI KURIR TELEVIZIJU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track