01:52

GODIŠNJE IMAMO OKO 3.000 PRIJAVA ZBOG BUKE: Ugostitelji negoduju zbog novog zakona, upitno nekoliko stvari

zakon o buci

GODIŠNJE IMAMO OKO 3.000 PRIJAVA ZBOG BUKE: Ugostitelji negoduju zbog novog zakona, upitno nekoliko stvari

Društvo -

Građani godinama imaju problem sa bukom u gradskim zonama, koja dolazi iz pojedinih ugostiteljskih i drugih objekata, što je posebno izraženo u stambenim zonama. O tome svedoči oko 3.000 prijava građana koje stignu na adresu nadležnih službi.

Donošenje novog Zakona o buci, kao i seta podzakonskih akata, trebalo bi da reši ovaj problem zauvek.

Narodna poslanica Dijana Radović za Kurir televiziju kaže da se otklanjanjem negativnog uticaja buke utiče na bolji i kvalitetniji život sugrađana u mentalnom i fizičkom smislu.

zakon o buci
foto: Kurir TV

Udruženja ugostitelja ne spore zakon, smatraju da treba da postoje propisi koji jasno definišu ovu oblast, da treba da kažnjavaju one koji ga krše, ali kažu da je manjkav u određenim delovima. Miša Relić iz Udruženja noćnih barova i klubova objašnjava da ono što ne piše u Zakonu je ono što je u stvari ključno, a to je koji nivo buke će biti dozvoljen.

zakon o buci
foto: Kurir TV

"Gde će biti merena ta buka, jer ako će da se meri buka ispred lokala, dajte svi da zaključamo lokal. Zamislite da se meri buka ispred splava, odmah možete da zaključate splav", smatra on. Ranko Šekularac, pomoćnik načelnika Komunalne milicije navodi da će umesto inspekcije koja je do sada bila nadležna, za merenje i sankcionisanje buke ubuduće biti pod njihovom ingerencijom.

zakon o buci
foto: Kurir TV

"Mi ćemo na licu mesta moći da sankcionišemo i kaznimo one najneodgovornije, već ćemo moći da uredimo komunalni red, da oduzmemo emitere buke bilo da se radi o miksetama ili zvučnicima svejedno, ali mi ćemo moći na licu mesta da naložimo ili da uspostavimo komunalni red u smislu regulisanja nivoa buke koji dolazi iz objekta", zaključio je Šekularac.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track