Završnica OSMOG ŠEKSPIR FESTIVALA: Čuveni italijanski „Makbet“ na sceni Srpskog narodnog pozorišta
Foto: Srđan Doroški

ŠEKSPIR FESTIVAL

Završnica OSMOG ŠEKSPIR FESTIVALA: Čuveni italijanski „Makbet“ na sceni Srpskog narodnog pozorišta

Društvo -

Posle prvog poluvremena u Vili Stanković u Čortanovcima završenog u julu, osmi međunarodni Šekspir festival zaokružiće gostovanje čuvenog italijanskog „Makbeta“ 16. oktobra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Makbet
foto: Srđan Doroški

Povodom najave gostovanja predstave „Makbet“, u režiji Alesandra Sere, u izvođenju Sardegna Teatro / Compagnia TEATROPERSONA iz Italije, potpisan je Protokol o saradnji između Šekspir festivala i Srpskog narodnog pozorišta. Prema rečima Nikite Milivojevića, osnivača Šekspir festivala, ovo svojevrsno izvođenje Makbeta zahtevalo je i tehnički i umetnički da bude odigrano na zatvorenoj sceni, a ne kao što je uobičajeno u Čortanovcima, u vili „Stanković“, na otvorenom. Stoga se predstava izvodi u subotu, 16. oktobra 2021, na sceni „Jovan Đorđević“ u 20.00 časova.

Makbet
foto: Srđan Doroški

Šekspirov „Makbet“ u Serinoj režiji prožet je drevnim tradicijama Sardinije, izveden na sardinskom jeziku i, prema elizabetanskoj tradiciji – u izvođenju muškog glumačkog ansambla. https://www.snp.org.rs/?p=25335 .

Makbet
foto: Srđan Doroški

Predstava je dobila najznačaniju italijansku nagradu u oblasti izvođačkih umetnosti, svojevrsnog Oskara italijanskog teatra – The Premio Ubu Award 2017. Snažnim utiskom karnevalskih zvukova Sardinije, ritmova, maski, reditelj kombinuje elizabetansku i sardinsku tradiciju i stvara snažnu predstavu koja Šekspira pretvara u ritual, lokalni jezik, ritam. Predstava „Makbet“ je od 2017. godine gostovala širom sveta ( Barbikan centar London, Hong Kong festival, Sibiu festival, Platonov festival Rusija, Festival svetskog kazališta Zagreb ...).

Makbet
foto: Srđan Doroški

Prema planovima, Šekspir festival će se od ove godine pa u budućnosti izvoditi u dva termina – krajem juna, odnosno početkom jula, kao što je uobičajeno, ali i s početka pozorišne sezone, najverovatnije tokom oktobra.

Pokrovitelj Šekspir festivala je UNIQA osiguranje.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track