02:34

OD SUBOTE SE UVODE KOVID PROPUSNICE: Potrebne su vam samo za odlazak u OVE zatvorene objekte

palata srbija

PREMIJERKA BRNABIĆ UŽIVO POSLE KRIZNOG ŠTABA: Uvode se kovid propusnice od subote u 22 za sve zatvorene ugostiteljske objekte

Društvo -

Uredba o uvođenju kovid sertifikata trebalo bi da bude usvojena na sutrašnjoj sednici Vlade za suzbijanje virusa

BEOGRAD - Krizni štab za borbu protiv korona virusa zasedao je danas u 11 sati, a struka je pored analize epidemiološke situacije razmatrala i nove mere.

Posle sednice Kriznog štaba koja je trajala više od sata medijima se obratila predsednica Vlade Ana Brnabić koja je rekla da je epidemiološka situacija katastrofalna i da je dugo razmišljala šta joj je činiti kao predsednici vlade i da prosto ne razume zašto se mere ne poštuju. Ona je dodala i da nam je vakcinacija izuzetno loša te saopštila najnoviju današnju odluku Kriznog štaba:

Srbija uvela kovid propusnice

- Od subote 23. oktobra u 22 časa uvode se kovid propusnice koje će važiti za sve zatvorene ugostiteljske objekte - barove, kafiće, klubove, restorane - rekla je premijerka Brnabić koja je dodala da će komunalna milicija i sve inspekcije oštro kontrolisati ne samo kovid propusnice nego i poštovanje svih postojećih mera u prodavnicama, tržnim centrima...

Ulazak u pomenute ugostiteljske objekte biće moguć samo uz validnu kovid propusnicu koja će važiti uz ličnu kartu ili uz neki drugi važeći dokument sa fotografijom. Ona je najavila da će Vlada Srbije sutra doneti dopunu Uredbe za sprečavanje bolesti kovid-19 koja će omogućiti takvu kontrolu.

Šta sve podrazumeva kovid propusnica?

- Ništa od ovoga nije novo, svaka osoba ima sve ovo u svom digitalnom sertifikatu i može biti u papirnom obliku kao što imam ja ili u digitalnom, rekla je premijerka i objasnila sledeće:

* Kovid propusnica ne odnosi se samo na vakcine ali za vakcinisane važi sledeće: dokaz o primljenoj drugoj odnosno trećoj dozi koja treba da bude primljena u roku od 210 dana odnosno 7 meseci od primljene druge doze.

* Za nevakcinisane: PCR test ne stariji od 72 sata, antigenski test ne stariji od 48 sati ili dokaz o preležanom kovidu u proteklih najviše 7 meseci.

Ko bude kontrolisao kovid propusnicu, tražiće i lični dokument

Premijerka je rekla da ko bude kontrolisao kovid propusnicu imaće pravo da traži lični dokument poput lične karte ali da će Vlada Srbije to urediti uredbom na sutrašnjoj sednici.

Ulazak u pomenute ugostiteljske objekte biće moguć samo uz validnu kovid propusnicu koja će važiti uz ličnu kartu ili uz neki drugi važeći dokument sa fotografijom. Ona je najavila da će Vlada Srbije sutra doneti dopunu Uredbe za sprečavanje bolesti kovid-19 koja će omogućiti takvu kontrolu.

Zašto baš posle 22 časa?

Premijerka je posle Kriznog štaba odgovorila i na pitanje zašto kovid propusnice baš posle 22 časa. Ona je pojasnila da je to vreme kada ne moraju svi da budu na tim mestima i da nije reč o objektima u koje morate da uđete te da je drugačija situacija kad sedite u kafiću ujutru u 9 bez muzike, grljenja, glasnog pevanja ili vike a drugo je posle 22 kada ima svega toga, kao i da je lakše iskontrolisati takve objekte jer ih nema tako mnogo.

O svadbama i rođendanima

Premijerka se, odgovarajući na pitanja dotakla i svadbi, pa je rekla da ko želi da organizuje svadbu na otvorenom njemu ne treba kovid propusnica, kao i za svadbu do 22 časa, a da posle 22h važi pravilo o kovid propusnici. Za svadbe do tog vremena svakako važi poštovanje dosadašnjih kovid mera - maske i distanca koje su inspektori i dosad kontrolisali.

- Ovo uključuje i svadbe zato što se održavaju u ugostiteljsim objektima. Ako neko želi da ima svadbu ili rođendan na otvorenom prostoru ili do 22 sata ne mora da ima kovid propusnicu. Ako ostaju posle 22 sata potrebne su kovid propusnice", rekla je Brnabić i dodala da je doneta mera koja će moći da se iskontroliše u svim sredinama.

O nastavi u školama

Na pitanje da li će biti novih mera u vezi održavanja nastave, budući da je danas učenik (16) srednje škole u Kruševcu preminuo od kovida-19, Brnabić je odgovorila da se na sednici Kriznog štaba razgovaralo i o školama, i da je naloženo Institutu "Batut" koji treba da pripremi preporuku "šta činiti".

O vakcinaciji dece i trudnica

Kad je reč o vakcinaciji trudnica, premijerka je rekla da je vakcina za njih potpuno bezbedna a da kada je reč o vakcinaciji dece naglađava da će sačekati reč stručnjaka. Dodala je i da dosad nije čula da neko ne može da primi vakcinu.

Slab odziv za vakcine a zemlje koje imaju 80 odsto vakcinisanih stabilne su

"Epidemijska situacija je i dalje katastrofalna i ne smiruje se", rekla je Brnabić i dodala da tome doprinosi i nepoštovanje protivepidemijskih mera, kao i slab odziv za vakcinaciju protiv korona virusa. Brnabić je rekla da u Srbiji izmedju 3.000 i 4.000 ljudi dnevno primi prvu dozu vakcine.

Ona je navela da je do danas prvu dozu vakcine protiv korona virusa primilo 2.946.969 osoba, ili 54,6 punoletnih osoba, a da je drugu dozu primilo 2.834.971 stanovnika, odnosno 52,5 odsto punoletnog stanovništva, dok je treću dozu primilo više od 792.000 stanovnika, odnosno 15 odsto punoletne populacije.

Pooštrena kontrola mera - maske i distanca u tržnim centrima i prodavnicama

Premijerka je rekla da je broj prekršajnih naloga uvećan 220 odsto i da je dala nalog da sve inspekcije krenu u oštru kontrolu poštovanja mera nošenja maski, držanja distance u svim prodavnicama, radnjama, tržnim centrima...

02:34

OD SUBOTE SE UVODE KOVID PROPUSNICE: Potrebne su vam samo za odlazak u OVE zatvorene objekte

- Vidimo da nam sve više mladih oboleva a imamo i smrtni slučaj danas, dečak od 16 godina - rekla je premijerka i rekla da je kontrola postojećih korona mera pooštrena i da je broj pisanih prekršajnih naloga.

Premijerka je rekla da jednostavno ne shvata zašto se ne poštuju osnovne korona mere zaštite i da li je moguće da nema solidarnosti i straha da će neko zaraziti svoje dete, porodicu, bake, deke...

Ja ne želim da naša zemlja izgleda kao Melburn

Premijerka je dodala da nismo policijska država i da ne želi da budemo policijska država te da je država Srbija uradila sve što je trebalo i što je bio njen zadatak: donela mere, nabavila vakcine i sve lekove, izgradila bolnice, preduzela sve što je u njenoj moći u borbi protiv korone...

- Ja ne želim da naša zemlja izgleda kao Melburn, da policija bije po ulici i vuče žene za kosu zato što ne nosi masku - rekla je Brnabićeva i dodala da otkad je uveden broj za prijavu lekara koji odvraćaju ljude od vakcine nijedan čekar nije preporučio niti rekao pacijentu da se ne vakciniše.

Ana Brnabić
foto: Kurir Tv

Član Kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon rekao je nedavno da medicinski deo zastupa stav da treba uvesti restriktivnije mere u pogledu smanjivanja kontakata, koje bi podrazumevale skraćivanje radnog vremena, kao i da na 10 dana bude otvoreno samo ono što je vitalno i esencijalno.

- Kovid propusnice su mehanizam koji jeste dosta marketinški, lako ih je zloupotrebiti, na njima nema fotografije, kada redar pogleda propusnicu ne zna da li ste to vi, a u Srbiji ne može svako da vam treži ličnu kartu. Ako bismo uparili lične karte i kovid propusnice, to je moguće, ali nam je za potrebna odluka Vlade. Ukoliko i kada uvedemo kovid propusnice, biće to onda kada bude i primenjivo - rekla je nedavno premijerka Ana Brnabić.

Da će medicinski deo tražiti oštrije mere potvrdio je i dr Branislav Tiodorović. On je za Radio Beograd objasnio da je neophodno da svedemo kontakte na minimum tokom naredne sedmice i sledećeg vikenda. On je upozorio da se vakcinacija hitno mora podići na 60-70 odsto.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja