ČETVORO DECE U INSTITUTU I DALJE NA RESPIRATORU: Borimo se sa osnovnom bolešću i komplikacijama! Najmlađa BEBA OD 6 MESECI
Foto: RTS

korona virus

ČETVORO DECE U INSTITUTU I DALJE NA RESPIRATORU: Borimo se sa osnovnom bolešću i komplikacijama! Najmlađa BEBA OD 6 MESECI

Društvo -

U Institutu za majku i dete u Beogradu od 10 kovid pozitivne dece, četvoro je priključeno na respiratore, a najmlađa je beba od šest meseci.

Profesor Vladislav Vukomanović je rekao da je četvoro dece koja se nalaze na veštačkoj ventilaciji na Institutu za majku i dete i dalje u dosta lošem stanju. Napominje da je u ovom talasu koronavirusa dvostruko veći broj pregleda dece koja imaju simptome kovida 19.

U ovom talasu kovida 19 sve više zabrinjiva broj obolele dece. Povećava se broj mališana u dečijim bolnicama sa težom kliničkom slikom. Više ih je i na respiratoru. U redovima ispred kovid ambulanti sve je više dece.

U Institutu za majku i dete je 10 kovid pozitivne dece - četvoro je na respiratoru. Imaju 17, 16, 7 godina, a najmlađa je beba od 6 meseci.

I dalje u lošem stanju

Profesor Vukomanović rekao je da su deca koja se nalaze na veštačkoj ventilaciji i dalje u dosta lošem stanju - detetu od šest meseci, povremeno se nalaz na plućima poboljša, a povremeno se pogorša, kod dečaka od 17 godina koji je gojazan, što je jedan od značajnih komorbiditeta, takođe, stanje je promenljivo, devojčica sa drenovima je takođe u teškom stanju i devojčica koja ima i bubrežnu bolest je u veoma teškom stanju.

- Bolest počinje tako što zahvati pluća, međutim posle stradaju i drugi organski sistemi. Borimo se kako sa osnovnom bolešću tako i sa komplikacijama. Mnogo je ljudi uključeno da se bolest završi pozitivno - naveo je Vukomanović.

Napominje da se veći broj dece pregleda u ambulanti i u odnosu na prethodne pikove koronavirusa, objašnjenja mogu da budu različita, kako kaže, ali je moguće da kada je bilo ograničenje mešanja i kretanja dece, može se reći da je bilo i dvostruko manje pregledane dece sa temperaturom i svim simptomima koji mogu da ukažu na kovid 19.

Govoreći o vakcinaciji dece, naveo je da je pre tri, četiri nedelje bilo vakcinisano 10.000 dece u Srbiji, a mesec i po dana pre toga je bilo 5.000, što ukazuje da ima nekog pomaka.

- Pored vakcinacije i poštovanja mera, možda treba razmisliti da se ograniči kontakt deci u školskim uslovima, time se bave epidemiolozi i Krizni štab i oni treba da donesu odluku da li neke kategorije treba da pređu na onlajn nastavu, što bi u periodu od dve do četiri nedelje pokazalo da li se smanjuje broj zaražene dece - naveo je profesor Vukomanović.

Smatra da treba razmotriti ozbiljno meru da deca pređu na onlajn nastavu i onda proceniti da li ima efekta od toga, pre nego da sada procenjujemo da li raste broj zaražene dece.

- Fajzer uveliko radi na ispitivanju vakcine za primenu nad decom od 5 do 11 godina, već su prošli klinička ispitivanja. Još nisu stigla odobrenja, ali verujem da će se to desiti u narednim mesecima - napomenuo je.

U Dečjoj klinici u Tiršovoj je petoro kovid pozitivnih mališana - dvoje je na respiratoru. U Dečijoj klinici Kliničko bolničkog centa" Dr Dragiša Mišović" je 32 mališana.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track