IRENA VUJOVIĆ ZA KURIR O ZAGAĐENJU VAZDUHA U SRBIJI! Sve je objasnila, NA OVOME SE TRENUTNO RADI!
Irena Vujovič, Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

O VAŽNOM PROBLEMU

IRENA VUJOVIĆ ZA KURIR O ZAGAĐENJU VAZDUHA U SRBIJI! Sve je objasnila, NA OVOME SE TRENUTNO RADI!

Društvo -

Ministarka je rekla da je zagađenje vazduha posebno izraženo u grejnoj sezoni.

Srpska prestonica u nekoliko navrata bio je vodeća prestonica sveta na listi gradova sa najzagađenijim vazduhom, a ništa bolja situacija nije ni u ostatku Srbije.

Tako su Beograd u stopu pratili još neki gradovi, koji su takođe ušli u crveno, poput Čačka sa indeksom zagađenja 187 i Užica sa indeksom zagađenja 158, kako su pokazali podaci sa sajta IQAir.

O problemu o kom govori cela Srbija, i lošem vazduhu koji smo disali za Kurir je govorila Ministarska za zaštitu životne sredine Irena Vujović.

Ona je rekla da je zagađenje vazduha posebno izraženo u grejnoj sezoni.

- Taj problem rešavamo tako što smo ove godine po prvi put sufinansirali zamenu kotlova u toplanama, javnim objektima i domaćinstvima. Cilj nam je da lokalne samouprave i domaćinstva zamene stare kotlove koji koriste ugalj i mazut, modernim kotlovima koji koriste ekološki prihvatljivije energente. Projekti rekonstrukcije i zamene kotlarnica se već sprovode u Valjevu, Užicu, Odžacima, Bosilegradu, Prijepolju, Paraćinu, Svrljigu, Bojniku, Negotinu, Malom Iđošu, Ubu, Irigu, Novom Pazaru, Leskovcu, Kuli, Kanjiži i drugim gradovima i opštinama.

Ona je dodala i da to ministarstvo sa evropskim partnerima radi i kompletnu rekonstrukciju toplane u Kragujevcu, koja je decenijama bila jedan od najvećih zagađivača, a biće sanirana i deponija pepela u tom gradu, što će značajno doprineti smanjenju zagađenja.

- Sufinansiramo i zamenu 50 godina stare kotlarnice u Smederevu, kako bi prešla na gas. Ovo je samo početak, a razgovarala sam sa gradskim rukovodstvom o planovima da i iz gradskog budžeta menjaju kotlarnice - rekla je ona i dodala da se trude da pomognu i građanima da zamene ložišta u svojim domaćinstvima.

- Ministarstvo je dodelilo sredstva lokalnim samoupravama, koje zatim raspisuju konkurse na koje građani mogu da se jave i ostvare pravo na subvenciju. Do sada smo sredstva dodelili Kosjeriću, Užicu, Kraljevu, Kragujevcu, Nišu, Vranju, Opovu, Srbobranu, Priboju, Novom Pazaru. Koristim i ovu priliku da zamolim rukovodstvo lokalnih samouprava da usmeravaju i sopstvena sredstva u podršku građanima da pređu na čistiji energent. Pored mera od kojih očekujem da će u kratkom roku dati rezultat, radimo i na izradi „Programa zaštite vazduha sa akcionim planom“, uz podršku partnera iz EU. Program će biti usvojen do kraja godine, a ceo proces je transparentan uz intenzivno učešće javnosti - rekla je Vujović za Kurir.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track