LEKARI SE HEROJSKI BORE ZA ŽIVOTE MALIŠANA: Jedna od beba zaraženih koronom u malo boljem stanju!
Foto: Printscreen

njavažnija bitka

LEKARI SE HEROJSKI BORE ZA ŽIVOTE MALIŠANA: Jedna od beba zaraženih koronom u malo boljem stanju!

Društvo -

Beba od šest meseci zaražena korona virusom, za čiji se život, pored još troje dece, danima bore lekari u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić", je malo bolje, kaže za Kurir pulmolog prof. dr Predrag Minić sa Instituta.

Predrag Minić
foto: Dragan Kadić

- Beba je malo bolje, ali su nijanse u pitanju. Borimo se da dođe do poboljšanja i kod ostalo troje dece, ali se za sada ne vidi veliki pomak. Kod njih nema pogoršanja, ali su oni već jako dugo na respiratoru. Ulaze već u četvrtu nedelju. Sedmogodišnja devojčica ima nešto bolju situaciju sa plućima, ali njeno stanje komplikuje nefrološka bolest koju ima. Drugo dvoje nemaju komorbiditete, osim što je dečko (17) nešto gojazniji, a devojčica (15) apsolutno nema nikakve pridružene bolesti - objašnjava prof. dr Minić i dodaje da je impresioniran mladom ekipom koja se, zajedno sa njim, brine o deci i daje svoj maksimum kako bi im spasili živote.

beba, dete, respirator
foto: Shutterstock

Na Univerzitetskoj dečjoj klinici "Tiršova" na respiratoru se nalaze dve bebe.

- Bebe su u teškom stanju. Nema pogoršanja, ali nema ni poboljšanja. Uspeli smo da ih stabilizujemo, ali su one i dalje vitalno ugrožene i na mehaničkoj su ventilaciji - kaže za Kurir pulmolog dr Snežana Rsovac, načelnica pedijatrijske i neonatološke intenzivne nege u Tiršovoj.

dr Snežana Rsovac
foto: Printscreen YouTube

Bebe, inače, nemaju još ni mesec dana, a više od deset dana su na respiratoru. U Tiršovoj je pozitivan i dečak od pet, šest godina kod kojeg je otkriven i dijabetes.

- Dijabetes je saniran i polako ga pripremamo da ide kući. Njegovo stanje je stabilno i nije vitalno ugrožen, ali mora da bude u izolaciji i da se ne meša sa drugom decom, jer je kovid pozitivan - objašnjava dr Rsovac. R. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track