SMENJENI LEKARI KOJI SU PREPISIVALI IVERMEKTIN: Otkriven broj doktora prijavljenih zbog saveta pacijentima da se ne vakcinišu
Foto: brisanje

KAZNA

SMENJENI LEKARI KOJI SU PREPISIVALI IVERMEKTIN: Otkriven broj doktora prijavljenih zbog saveta pacijentima da se ne vakcinišu

Društvo -

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je juče da su lekari koji su preporučili ili prepisali lek "ivermektin" već smenjeni sa svojih radnih mesta, a da je dosad na Vajber broj na koji mogu da se prijave doktori koji pacijentima savetuju da se ne vakcinišu stiglo manje od deset prijava, te da su sve procesuirane.

Zlatibor Lončar
foto: Printscreen/RTS

- Oni koji su bili na nekim rukovodećim mestima, više nisu. Sada sledi drugi deo. Taj lek nije po zakonu, to je neregistrovan lek za ljudsku upotrebu. On se koristi u veterini i ne može da se koristi i preporučuje ljudima - naglasio je Lončar na konferenciji povodom godinu dana Vlade Srbije i dodao da će se smatrati da lekari koji preporučuju upotrebu tog leka narušavaju zdravlje i život građana Srbije, pa će u skladu s tim i snositi odgovarajuće posledice.

Što se tiče Vajber broja za prijavu lekara koji pacijentima savetuju da se ne vakcinišu, ministar je rekao da u početku nije bilo prijava, ali da se poslednjih dana taj broj povećao.

- U poslednjih nekoliko dana imamo više prijava. Nešto manje od deset, tako da su oni procesuirani. Nadam se ćemo do kraja nedelje, najkasnije sledeće, dobiti epilog - rekao je Lončar.

Direktor Lekarske komore Srbije (LKS) dr Milan Dinić rekao je da je na mejl LKS stigla jedna prijava i da su u neprekidnoj komunikaciji sa zdravstvenom inspekcijom, koja administrira broj telefona za prijavu lekara koji ne savetuju vakcinaciju.

Milan Dinić
foto: Screenshot RTS

- Ako lekar izjavi nešto protiv vakcinacije, to je za osudu - rekao je Dinić za RTS i dodao da očekuje saradnju sa zdravstvenom inspekcijom i delom za visokotehnološki kriminal da bi se identifikovala lica koja administriraju Vajber grupu na kojoj se preporučuje lek "ivermektin" i utvrdilo da li su delovala suprotno lekarskoj profesiji.

- Zabranjeno je pružanje zdravstvene usluge van ustanove - rekao je on. Podsetimo, prekjuče je sa funkcije načelnika Odeljenja za kardiologiju na Klinici za pedijatriju KC Niš smenjen prof. dr Bojko Bjelaković, jedan od lekara koji su bili administratori u bizarnoj Vajber glupi "LNRE - ivermektin preporuke".

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track