ŠAMAR ZA BIZARNU VAJBER GRUPU! Doktorka nagovarala ljude da piju lek za stoku, pa pobegla kad je zagustilo!
Foto: Youtube/K1 Televizija

interesi iznad principa

ŠAMAR ZA BIZARNU VAJBER GRUPU! Doktorka nagovarala ljude da piju lek za stoku, pa pobegla kad je zagustilo!

Društvo -

Profesorka sa Medicinskog fakulteta Valentina Arsić Arsenijević napustila je juče opskurnu vajber grupu u kojoj se lek za životinje "Ivermektin" promoviše za lečenje kovida. Ona je u toj grupi, koja je šokirala javnost, bila jedan od superadministratora i vrlo aktivno je postavljala postove koji su u suprotnosti sa zvaničnim stavovima medicine, ali je donela odluku da tu grupu napusti nakon što su, kako je navela, eksperti dve katedre Medinskog fakulteta dostavili zvanično obaveštenje dekanu fakulteta Lazaru Davidoviću da Ivermektin ne treba primenjivati za prevenciju i lečenje kovida.

dr Valentina Arsić Arsenijević
foto: Prinrscreen

- Uvažene kolege, dragi članovi grupe, upravo je stiglo obaveštenje da su eksperti dve katedre Medicinskog fakulteta (Katedra za Mikrobiologiju i Katedra za Imunologiju) dostavile zavnično obaveštenje Dekanu Medicinskog fakulteta: "Shodno iznetim činjenicama i podacima, stav Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu je da ivermektin ne treba primenjivati u svrhe prevencije i lečenja infekcije virusom SARS-CoV-2 i bolesti COVID-19.". U tom smislu nisam u mogućnosti da nastavim svoje članstvo na ovoj grupi, pomoć kolegama i pacijentima. Želim vam svako dobro. Valentina Arsić Arsenijević - napisala je ona na ovoj vajber grupi.

ivermektin
foto: privatna arhiva

Ona se pre samo nekoliko dana ponosila članstvom u ovoj grupi i aktivno je zagovarala korišćenje ivermektina, iako nije zvanično odobren:

- Mi ovde radimo jedan human i častan posao pružajući pomoć onima koji to od nas traže. Hvala kolegama na vremenu i znanju koje ulažu, a sve zasnovano na činjenicama iz naučne literature i brojnih pozitivnih iskustava u primeni "ivermektina" pre, ili u ranoj fazi korone, kao i na osnovu lične primene leka - pisala je tada.

Izlazak dr Arsić Arsenijević iz ove vajber grupe izazvao je oprečne reakcije kod ostalih članova.

- Koja li je to ekspertska grupa koje vi niste član, kao najveći ekspert? Pa, oni svi, sa celog fakulteta kada saberu svoje znanje i citiranost ne mogu da dobace do vašeg skora?! - napisala je Nada Gladović, članica Saveta žena u pokretu "Dveri" i takođe jedan od superadministratora grupe.

Jedan od članova je razočarano upitao da li će se i ostali doktori iz grupe povući:

dr Valentina Arsić Arsenijević
foto: Prinrscreen

- Jel ovo znači da se profesorka povlači iz ove priče? Kakvo je mišljenje ostalih doktora ovde i da li ćete vi slično uraditi?!

dr Valentina Arsić Arsenijević
foto: Prinrscreen

Pojedini članovi se osećaju izigranima i zamerili su dr Arsić Arsenijević zamerili što se povukla.

- A oni su "svete krave", njihovo mišljenje je presudno i treba se povući? Ne boriti se otvoreno protiv njih za istinu, zdrav razum, pravo na ljudski život i integritet, već se povinovati korumpiranim i naplašenim imbecilima?! - napisao je jedan od članova, dok je drugi konstatovao da je "tužno i sramotno biti lekar u ovom momentu".

dr Valentina Arsić Arsenijević
foto: Prinrscreen

- Tužno je i sramotno biti lekar u ovom momentu. Da li je moguće da će Srbin opet sagnuti glavu. Sećate li se kako su naši preci sagli glavu pred silom od turske vojske na Kosovu, sećate li se kako smo glavu sagli pred silom austrougarske vojske... Sećate li se kako smo uvek glavu saginjali i pustili da nas gaze... - napisao je on.

Zanimljivo je i da je doktorka od zagovaranja svojih principa na grupi odustala samo nekoliko dana nakon što je jedan od istaknutih članova grupe, prof. Bojko Bjelaković iz Niša, razrešen funkcije načelnika Odeljenja za kardiologiju na Dečjoj klinici za interne bolesti.

Zlatibor Lončar
foto: Printscreen/RTS

Ministar Zlatibor Lončar rekao je nedavno da će se narednih dana videti neke konkretne aktivnosti države u vezi sa lekarima koji su preko Vajbera delili savete koji nisu potpuno uskladeni sa strukom.

Kurir.rs/R. Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track