01:52

NEMOGUĆE NAĆI STAN DO 50.000 EVRA U BEOGRADU: Poskupljenje za godinu dana 200 evra po kvadratu

PANDEMIJA PROUZOKOVALA POSKUPLJENJA

CENE STANOVA ZA GODINU DANA SKOČILE 200 EVRA PO KVADRATU: Slična situacija u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Pančevu

Društvo -

Cena kvadrata stambenog prostora nastavlja vrtoglavo da raste!

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, kvadrat stana u Beogradu u proseku je poskupeo za oko 200 evra u odnosu na isti period prošle godine.

Za novogradnju u centralnim beogradskim opštinama potrebno je izdvojiti između 1.900 i 3.000 evra po kvadratnom metru, što odgovara podacima RGZ-a.

Stručnjaci navode da je na rast cena presudno uticala pandemija koronavirusa, ali i poskupljenje građevinskog materijala.

Kaća Lazarević iz agencije za prodaju nekretnina, kaže da je najteže naći stančić u vrednosti od 30.000 do 50.000 evra.

Kaća Lazarević
foto: Kurir Tv

"Dolaskom korone u početku smo svi bili u šoku i nije se ništa radilo prvih par meseci, a onda je krenula ekspanzija što se tiče tržišta nekretnina. Ljudi nisu imali više gde da ulažu svoj kapital, ostalo je sve ovde u Srbiji i počelo se sa ulaganjem u nekretnine, smatrajući da je to najsigurnije ulaganje. Zbog velike potražnje porasla je i cena kvadrata, a automatski i cena građevinskog materijala", objašnjava ona.

Osim Beograda, do skoka cena nekretnina došlo je i u Nišu, Novom Sadu, a naročito u Pančevu gde je za dve godine cena kvadrata gotovo udvostručena.

Kaća Lazarević, Dragan Milanović, Dragan Rabatić
foto: Kurir Tv

Agent za nekretnine Dragan Rabatić iz Novog Sada za Kurir televiziju kaže da je novogradnja u tom gradu dominantnija u odnosu na starogradnju, kao i da cene kvadrata iznose od 1.500 do 2.000 evra i naviše.

"Kupci najčešće kupoprodaju vrše predugovaranjem, prateći gradnju plaćaju dogovorenu cenu koju isplate do kraja gradnje. To nam govori da su spremni da čekaju", ispričao je Rabatić.

02:37

CENE NEKRETNINA SKAČU I U NOVOM SADU: Grad kranova nastavlja da se širi i u sledećoj godini

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:30

VRTOGLAVI RAST: Cene kvadrata u Beogradu porasle

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track