AKO VAM SLAVA PADNE NA VIKEND IMATE LI PRAVO NA SLOBODAN RADNI DAN: Evo šta kaže zakon možete li je preneti na neki drugi dan
Foto: Zorana Jevtić

tačne norme prema zakonu Rs

AKO VAM SLAVA PADNE NA VIKEND IMATE LI PRAVO NA SLOBODAN RADNI DAN: Evo šta kaže zakon možete li je preneti na neki drugi dan

Društvo -

Ako vam nije poznat podatak vezan za to da li smete da "uzmete" slobodan dan u toku radne nedelje, ako slava koju obeležavate "pada" u subotu ili nedelju, evo tačnih normi prema zakonu Republike Srbije.

Naime, danas se slavi Aranđelovdan, odnosno srpska pravoslavna crkva danas slavi Sabor svetog Arhangela Mihaila. Još jedna velika slava, a to je Sveti Nikola, slavi se 19. decembra, a to je ove godine - nedelja. Nedavno su proslavljeni i Vrači, 14. novembra, takođe u nedelju, piše Telegraf Biznis.

Evo šta kaže zakon po ovom pitanju:

- Za razliku od državnih praznika koji se mogu prenositi na prvi naredni radni dan, u slučaju da jedan od datuma kada se praznik praznuje pada u nedelju, verski praznici iz člana 4. Zakona, ne potpadaju pod to pravilo. To znači da ukoliko prvi dan krsne slave pada u nedelju (ili subotu), zaposleni nema prava da "prenese" odsustvo na prvi naredni radni dan.

Dalje se navodi na sajtu Paragraf.rs: "Isto tako bitno je istaći da pripadnici drugih verskih zajednica koji prema svojoj veroispovesti proslavljaju slavu, nemaju pravo na odsustvo po tom osnovu, jer je ovo pravo Zakonom garantovano samo zaposlenima pravoslavne veroispovesti".

Kurir, Đurđevdan, slava, rođendan
foto: Zorana Jevtić

Ono što je takođe bitno da znate jeste da se pravo na odsustvo u dane praznika pretpostavlja u privredi, a dužnost rada u dane praznika poslodavac utvrđuje odlukom o rasporedu radnog vremena. Poslodavac je, navodi se prema zakonu, dužan da o promeni rasporeda zaposlene obavesti najmanje pet dana unapred (osim u slučaju uvođenja prekovremenog rada), a samo izuzetno, u slučaju potrebe posla usled nastupanja nepredviđenih okolnosti, može obestiti o promeni u kraćem roku od pet dana, ali ne kraćem od 48 časova unapred.

Dakle, odgovor na pitanje oko kojeg neki zaposleni možda još imaju dilemu, jeste da se slava obeležava taj dan, kako "pada" u toku godine, i ne može se "preneti" na neki dan u toku radne nedelje, kao što je to slučaj s državnim praznicima poput Prvog maja, piše Telegraf Biznis.

"Prema članu 1a Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 43/2001, 101/2007 i 92/2011), Praznik rada proslavlja se 1. i 2. maja, a prema članu 3a ovog zakona - ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici Republike Srbije padne u nedelju - ne radi se prvog narednog radnog dana".

(Kurir.rs/Telegraf biznis)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track