NAUČNI SARADNIK INSTITUTA ZA FILOZOFIJU TVRDI: Na Filozofskom fakultetu se krše elementarna prava istraživača!
Foto: Stevan Jokić

Filip Čukljević

NAUČNI SARADNIK INSTITUTA ZA FILOZOFIJU TVRDI: Na Filozofskom fakultetu se krše elementarna prava istraživača!

Društvo -

Na Filozofskom fakultetu u Beogradu krše se elementarna prava istraživač(ic)a koja su im garantovana odredbom Statuta fakulteta.

Istraživači(ca)ma koji nisu u naučnom zvanju se ne dozvoljava odlučivanje o izboru upravnika sopstvenog instituta, naveo je Filip Čukljević, naučni saradnik Instituta za filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu..

On u pismu Kuriru tvrdi da se Pravna služba Filozofskog fakulteta poziva na Pravilnik o radu naučnih jedinica Filozofskog fakulteta kao na lex specialis, što nema nikakvo pravno pokriće, dok se dekan ovim povodom ne oglašava.

- Predstavnici Filozofskog fakulteta se u javnosti zdušno zalažu za demokratiju i srodne vrednosti. Da li je ovo ta "demokratija" za koju se oni zalažu? Kršenje odredbe sopstvenog statuta, pod neodrživim izgovorima, na štetu velikog broja zaposlenih? - pita se Čukljević.

On kaže da pomenuta odredba Statuta garantuje svim istraživači(ca)ma izvesno elementarno pravo na odlučivanje po pitanju izbora upravnika svog instituta, dok Pravilnik to pravo priznaje samo istraživači(ca)ma u naučnom zvanju.

- U izboru upravnika odeljenja učestvuju svi istraživači(ce). Apsurdno je da isto ne bude slučaj i prilikom izbora upravnika instituta, budući da je rad istraživač(ic)a prvenstveno vezan za rad instituta, a ne za nastavu – iako su mnogi koji su u istraživačkom ali ne i naučnom zvanju angažovani u nastavi na osnovnim studijama (zakonitost takvog postupanja nadležnih posebno je pitanje). Na Filozofskom fakultetu zaposleno je preko 150 istraživač(ic)a, od kojih većina nije u naučnom zvanju. Ovakvo kršenje odredbe Statuta na njihovu štetu predstavlja nedopustivo nipodaštavanje velikog dela zaposlenih, pogotovo imajući u vidu da se prema Zakonu o visokom obrazovanju delatnost visokog obrazovanja zasniva na uvažavanju humanističkih i demokratskih vrednosti - ističe u pismu Čukljević.

On zaključuje da je, nažalost, na mnogim drugim ustanovama na kojima se obavlja naučnoistraživačka delatnost situacija još gora nego na Filozofskom fakultetu.

- Često ni istraživači(ce) u naučnim zvanjima nemaju pravo glasa po pitanju izbora svog upravnika, dok im se i ostala prava bezobzirno krše ili se čak ni ne prepoznaju od strane relevantnih pravnih akata. To je razlog više zašto mora da se insistira da se ovakve "progresivne" odredbe statuta poštuju, kako bi se i statuti ostalih fakulteta, kao i druga pravna akta, menjali na bolje i poštovali. U suprotnom, istraživači(ce) će zauvek biti tretirani kao akademske građanke i građani drugog reda - kaže Filip Čukljević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track