SPORTSKI PSIHOLOG O SNIMKU NA KOME SE VIDI KAKO TRENER URLA NA DEVOJČICU I ZAMAHUJE RUKOM: To je primer fizičkog zlostavljanja!
Foto: Pritnscreen

Nasilje nad decom i u klubovima

SPORTSKI PSIHOLOG O SNIMKU NA KOME SE VIDI KAKO TRENER URLA NA DEVOJČICU I ZAMAHUJE RUKOM: To je primer fizičkog zlostavljanja!

Društvo -

Na Tviteru je objavljen snimak ljutitog trenera koji tokom tajm-auta besno maše rukama dok viče na mlade košarkašice. On je zamahnuo ka jednoj od njih, ali se ne vidi najbolje da li ju je i udario.

Sportski psiholog Ljubica Bačanac rekla je za Kurir da je to primer tipičnog fizičkog zlostavljanja, koje se često dešava.

- Takav postupak trenera može da ostavi ozbiljne psihološke posledice na zdravlje deteta. Dete može da izgubi motivaciju, samopouzdanje, samopoštovanje, da ima osećaj neadekvatnosti i manje vrednosti. To nije način da se dete kazni zbog nečega. Kazna nikuda ne vodi, decu treba nagrađivati. U krajnjoj liniji dete može da napusti sport zbog toga, ali uvek je bolja opcija promeniti klub, trenera - kaže Bačanac i dodaje:

- Trener je glavna ličnost na treningu, pa deca jednom požele da se ugledaju na njega. Zbog toga je opasno da koriste takve metode jer je dete nekada može preuzeti i primenjivati.

Kragujevac, trener
foto: Pritnscreen

Međutim, korisnica mreže koja se predstavlja kao Mima i koja je i postavila video tvrdi da je udarca bilo i da je ona tetka devojčice koju je udario. - Ovo je trener iz KK Radnički Kragujevac. Devojčica na koju viče i koju udara je moja bratanica. Ona ima 16 godina. Zaustavimo nasilje nad decom, molim vas - napisala je Mima iznad snimka koji je nastao 27. novembra u Smederevskoj Palanci.

Ona je za Telegraf.rs pojasnila da su roditelji prijavili trenera za nasilničko ponašanje:

- Roditelji su preduzeli sve pravne korake. Prijavili klubu, upravi kluba, policiji, gradonačelniku, angažovali advokata. Devojčica trenutno ne trenira, pod velikim je stresom. Nadam se da će nastaviti u boljoj, sportskoj atmosferi.

Iz kragujevačkog košarkaškog kluba Radnički niko se nije oglasio.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track