OGLASIO SE DIREKTOR RHMZ: Naredne nedelje temperatura oko nule! Evo kada će sneg PRESTATI DA PADA
Foto: Privatna Arhiva, Zorana Jevtić

sneg pada u celoj zemlji

OGLASIO SE DIREKTOR RHMZ: Naredne nedelje temperatura oko nule! Evo kada će sneg PRESTATI DA PADA

Društvo -

Sneg će u većem delu Srbije intenzivno padati do kraja dana. U većini nižih predela očekuje se formiranje snežnog pokrivača visine od 10 do 25, a u brdsko-planinskim predelima preko 30 centimetara, dok se slabljenje snega očekuje u toku noći, prognoza je direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) profesora Jugoslava Nikolića.

Naročito obilne padavine očekuju se tokom dana u planinama zapadne i centralne Srbije, kao i na području Homoljskih i Kučajskih planina, gde može pasti lokalno i oko 50 centimetara novog snega, navedeno je na Fejsbuk stranici RHMZ-a.

sneg, vejavica, sneg na putu, prvi sneg
foto: Nikola Anđić

Duvaće jak severni vetar, koji će ponegde dostizati i udare olujne jačine, uz stvaranje snežnih nanosa. Najmanji snežni pokrivač se očekuje na severozapadu Srbije - na severu i zapadu Bačke, u nižim predelima Negotinske i Timočke Krajine, kao i na krajnjem jugoistoku Srbije.

Na području Beograda danas se zadržava vetrovito vreme sa snegom. Visina snežnog pokrivača u nižim delovima grada kretaće se od 15 do 25, a u višim delovima oko 30 centimetara, a na Avali i Kosmaju oko 40 centimetara snega, lokalno i više.

Slabljenje snega se očekuje u toku noći, dok će u ponedeljak biti oblačno, povremeno sa snegom koji će biti mnogo slabijeg intenziteta, uz manje povećanje visine snežnog pokrivača. Jedino na području Vojvodine doći će do delimičnog razvedravanja.

U utorak i sredu neće biti padavina. Očekuje se slab jutarnji mraz, a dnevna temperatura biće oko i malo iznad nula stepeni.

U četvrtak se u čitavoj Srbiji očekuje prolazno naoblačenje sa severa, uz mešovite padavine - kišu i sneg u nižim predelima. Padavine će biti uglavnom slabog intenziteta.

Od petka do kraja sedmice na području Vojvodine i Beograda prognozira se uglavnom suvo vreme, a u brdsko-planinskim predelima povremeno se očekuje provejavanje slabog snega.

Dnevne temperature u toku naredne sedmice će se zadržati oko i malo iznad nula stepeni, a nema nagoveštaja naglih skokova temperature i u nardnom periodu, pa će topljenje snega u nižim predelima biti sporo i postepeno, što je povoljno sa aspekta bujičnih voda i poplava.

Prema trenutnoj analizi opreznost je potrebna za oko dve nedelje na području Zapadne Morave, Ibra i gornjeg toka Južne Morave, kažu iz RHMZ-a.

(Kurir.rs/RTS)

BONUS VIDEO:

12:39

OVAKO JE MOGLO BITI SPASENO 55 ŽIVOTA! Saobraćajni eksperti o najvećim rizicima na putu OBAVEZNO OČISTITE SNEG NA KROVU AUTA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track