NA PROLEĆE JOŠ 12 DANA RASPUSTA ZA OSNOVCE: Ovo su svi neradni dani
Foto: Printscreen/mpn.gov.rs, Shutterstock

školska godina

NA PROLEĆE JOŠ 12 DANA RASPUSTA ZA OSNOVCE: Ovo su svi neradni dani

Društvo -

Pored prilično dugog zimskog raspusta koji će trajati cela 22 dana, osnovce u Srbiji čeka i lep prolećni raspust od skoro dve nedelje. Ipak, malo ko veruje da će pored ovih raspusta biti i dodatnih slobodnih dana zbog korona virusa, jer su očekivanja da će s dolaskom lepšeg vremena i pandemijska situacija biti mirnija.

Sve đake, osnovce i srednjoškolce, takođe očekuju i tri dana nadoknade od produženog jesenjeg raspusta u novembru. Kako ocenjuju u prosvetnim sindikatima, ove dane najbolje bi bilo nadoknaditi produženjem školske godine koja bi se onda, umesto 21. juna, završila 24. juna.

- Nema efekta uvoditi radne subote. Đaci bi ozbiljnije shvatili ta tri dana ako bi oni bili u sklopu produženja školske godine. I to bi uglavnom bilo za one koji još neku ocenu treba da poprave ili dobiju - navodi Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

Sličnog je mišljenja i Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Kako je ispričala za naš portal, kalendar školskih takmičenja već predviđa da su mnoge subote zauzete i mnogo bi jednostavnije rešenje bilo produžiti školsku godinu za tri dana.

Inače, propušteni časovi mogu da budu nadoknađeni na dva načina:

- radnim subotama u kombinaciji sa dodatnim časovima tokom radnih dana - produženjem školske godine

Eventualno, moguća je i kombinacija ova dva modela, kada bi školska godina bila produžena za jednu nedelju, a ostatak bio nadoknađen radnom subotom ili dodatnim časovima tokom radnih dana.

školski kalendar
foto: Printscreen/mpn.gov.rs

Nove "raspuste" usled pandemije niko ne očekuje. Ali će školarci i pored toga imati prilike za odmor.

Pet dana odmora u februaru

Osnovcima i srednjoškolci će ubrzo nakon zimskog raspusta imati tri dana praznovanja u februaru, neće ići u školu 14, 15. i 16. februara, što su inače ponedeljak, utorak i sreda, pa spojeno s vikendom čine mini odmor od pet dana.

Prolećni raspust za osnovce počinje 22. aprila i završava se 3. maja, dakle traje celih 12 dana.

Srednjoškolci neće ići u školu od 22. do 25. aprila i 1., 2. i 3. maj.

Letnji raspust počinje u sredu, 22. juna, a završava se u sredu, 31. avgusta. Za učenike osmog razreda letnji raspust počinje po završetku završnog ispita, a završava se u sredu, 31. avgusta.

(Kurir.rs/Telegraf)

BONUS VIDEO:

01:08

OSNOVCI ĆE UČITI DA LEPO GOVORE! Mladi koriste samo 2.000 reči, od toga polovina su sleng, poštapalice i tuđice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja