KAKAV JE STAV CRKVE O SAMOUBISTVU: To je smrtni greh, ali ima izuzetaka kada sveštenik ipak SLUŽI OPELO
Foto: Shutterstock

KAKAV JE STAV CRKVE O SAMOUBISTVU: To je smrtni greh, ali ima izuzetaka kada sveštenik ipak SLUŽI OPELO

Društvo -

Ovih dana je jedan mlad život okončan, život influenserke Kristine Kike Đukić. Kako su preneli domaći mediji, devojka se navodno ubila. Njena porodica oglasila se saopštenjem u kome je zamolila medije da, kako se navodi, prestanu sa nagađanjem o tome šta se desilo i kako je devojka preminula.

"Time što nagađate i pričate o tome da se Kika ubila doveli ste do toga da mi ne možemo da sahranimo naše dete i sestru jer pop ne želi da održi opelo zbog informacija koje se šire u medijima. Uz ovaj izveštaj koji dostavljamo vama, patrijaršija će odobriti opelo, ali nažalost, molba se šalje poštanskim pismom i neće stići na vreme, odnosno do termina sahrane. Ovim povodom molimo sve ljude, medije i crkvu da dozvole da se na dostojanstven način oprostimo od nje i sahranimo je prema običajima Srpske pravoslavne crkve", navela je porodica Đukić u saopštenju.

Kristina Đukić biće sahranjena na groblju Lešće u utorak, 14. decembra.

Kikina porodica želi da sazna kako je ona preminula. Dovoljno je teško ostati bez člana porodice, ali još teže pada to što je to bila mlada osoba, osoba pred kojom je tek bio život, koji je ona, navodno, sama prekinula.

Majka mlade influenserke kaže da porodica želi da je sahrani prema običajima Srpske pravoslavne crkve, uz opelo koje će služiti sveštenik. Kako se navodi u saopštenju porodice, sveštenik ne želi da održi opelo zbog sumnje da se devojka ubila.

Samoubistvo je smrtni greh

Kakva su pravila Srpske pravoslavne crkve po tom pitanju? Kako je ranije rekao sveštenik za Telegraf, SPC ne služi opelo samoubicama jer je samoubistvo smrtni greh posle kog nema pokajanja nad tim činom kao što može da se pokaje čovek koji oduzme život drugome.

Opelo se ne služi čak ni kada su deca u pitanju, mališani koji su digli ruku na sebe ili kada su u pitanju nekrštena deca.

Ima izuzetaka kada sveštenik ipak služi opelo

Ipak, ukoliko je u pitanju duševni bolesnik, pa ima papire da se lečio, sva dokumenta se šalju crkvenom sudu, pa sud odlučuje o tome. U takvim slučajevima može da bude odobreno opelo, rečeno je ranije za Telegraf.

Sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta objasnili su da se opelo drži i u slučajevima kada samoubistvo nije počinjeno iz volje, nego iz nužde. Ipak, postoje slučajevi kada se samoubicama opelo ipak čita, ali to opelo mora da odobri patrijarh, preneli su beogradski mediji.

- Porodice samoubica šalju zahtev za opelo parohijskom svešteniku, koji ga potom prosleđuje Patrijaršiji. Ukoliko ga patrijarh odobri, čita se opelo za oproštaj greha. Obično se to odobrava kada su u pitanju mladi ljudi koji su se ubili - prenose mediji.

Podsetimo, povod za upit Srpskoj pravoslavnoj crkvi bilo je opelo koje je služeno bračnom paru Nikolić koji se ubio pre nekoliko godina skokom sa zgrade u beogradskom naselju Borča. Njih dvoje su odlučili da prekrate svoje živote tačno na godišnjicu samoubistva sina jedinca. Sveštenik je u kapeli tada služio opelo.

- Svešteniku je rečeno da izađe, samo mali pomen da obavi u kapeli, a da ne može u sprovod da ide... Ali, po pravilu, oni su sami dobrovoljno pohulili na Duha Svetoga i tu nema šta da traže opelo, jer su se samim tim gestom odrekli opela i crkve i Hrista - objasnio je ranije sveštenik SPC za Telegraf.

(Kurir.rs/Telegraf)

Bonus video:

02:53

SLUČAJEVI OD KOJIH JE I POLICIJA PLAKALA! Za neke od njih javnost skoro da ne zna ništa, jedan od njih je samoubistvo trudnice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track