STRAŠNO! Roditelji sve manje dovode decu na MMR vakcinu, a ne znaju da dete zbog toga može da dobije UPALU MOZGA, pa i da UMRE!
Foto: Shutterstock

ljudi, opametimo se

STRAŠNO! Roditelji sve manje dovode decu na MMR vakcinu, a ne znaju da dete zbog toga može da dobije UPALU MOZGA, pa i da UMRE!

Društvo -

Pojedini roditelji u Srbiji na razne načine pokušavaju da prolongiraju ili eskiviraju odvođenje dece na obaveznu vakcinaciju MMR vakcinom protiv zaraznih bolesti morbila, rubeola i zaušaka, ne shvatajući koliko su njihovi potezi opasni! Poslednja epidemija morbila 2017. godine, kada je čak bio veći obuhvat vakcinacije nego danas, oduzela je 15 života, a ekspanzija ove bolesti, koja može izazvati i upalu mozga i smrt, svakog trenutka se može desiti ponovo!

Georgios Konstantinidis
foto: Kurir

Prof. dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije, kaže za Kurir da je vakcinacija protiv morbila opala svuda u svetu, ali je kod nas situacija posebno zabrinjavajuća.

- Prošle godine je obuhvat vakcinacije bio 78 odsto, a taj procenat za morbile mora biti 95 odsto ili više, jer se radi o vrlo zaraznoj bolesti. Još nema podataka za ovu godinu, ali ukoliko se ovaj trend nastavio, procenat obuhvata danas je još manji. Verovatno je da je virus morbila na neki način potisnut kovidom, kao i zbog primena mera zaštite, tako da za sada još uvek nemamo epidemiju malih boginja. Međutim, opšta je procena SZO i pedijatrijskih udruženja, da je apsolutno moguća i verovatnija nego prethodnih godina - navodi dr Konstantinidis i dodaje da je tokom poslednje epidemije 2017. i 2018 obuhvat bio oko 80 odsto:

morbile, male boginje, zaraza, epidemija, deca, vrtići, vakcinacija
foto: Shutterstock

- Posebno je zabrinjavajuće što je u pojedinim regionima taj obuhvat manji od 70 odsto, a to su, na primer, beogradski i južnobački okrug, kao i niški. To su zapravo, paradoksalno, regioni gde ima velikih gradova i gde je velika prosvećenost stanovništva.

50.000 do 150.000 dinara je kazna za onog ko odbije obaveznu imunizaciju

Naš sagovornik ističe i da je MMR vakcina u jednom delu javnosti pogrešno povezivana sa autizmom, iako su studije na stotinama hiljade dece pokazale da vakcina sa tim nema nikakve veze. Sa druge strane, izbegavanje imunizacje ima velike posledice.

- Najteže komplikacije su pneumonije, ali i upale mozga i moždanih struktura, i u kontekstu toga može da nastupi i smrt.

male boginje, morbile, Niš
foto: Shutterstock

MMR vakcina se daje deci uzrasta od 12-15 meseci, a revakcinacija se vrši pre upisa u prvi razred osnovne škole. Međutim, neka deca su kretala u školu, a da nisu dobila obaveznu vakcinu. Ranije su roditelji krivotvorili da je dete alergično na jaje kako ne bi primilo vakcinu, kaže za Kurir pedijatar dr Saša Milićević, ali kako to više nije kontraindikacija, sada se najčešće jednostavno ne pojave na vakcinaciji.

- Najčešće se vade da je dete bolesno, pa da ne može sada da primi ili jednostavno ne dolaze u dom zdravlja. Ima i nekih privatnih škola gde ne traže potvrdu o vakcinaciji, pa neka deca i ne prime vakcinu. Iako najveći broj dece primi do prvog razreda, ipak i samo odlaganje je jako opasno jer postoji velika šansa da se dete u međuvremenu zarazi, da dođe do epidemije i da potpuno izgubimo kontrolu nad ovom bolešću.

Krivične prijave

Pozivali roditelje da ne daju deci MMR

morbile, vakcina, Maja Volk, Jelena Karleuša
foto: Shutterstock, Damir Dervišagić, Marina Lopičić

Udruženje "Pedijatrija zasnovana na dokazima" podnelo je 2017, kako su mediji pisali, krivične prijave za širenje panike i nereda protiv 43 osobe koje su javno pozivale roditelje da ne daju deci MMR vakcinu protiv malih boginja. Na spisku su, pored dr Jovane Stojković, bili, između ostalog, novinarka Mirjana Bobić Mojsilović, dramaturg Maja Volk, geolog Miroljub Petrović....

ČINJENICE

O Morbilama

male boginje, morbile
foto: Shutterstock

- Morbili, male boginje, ospice (lat. morbilli - mala bolest) je virusno, veoma zarazno oboljenje iz grupe osipnih groznica, a uglavnom pogađa decu

- Bolest se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promenama na vežnjači, sluzokoži disajnih organa i pojavom ospe koja se postepeno širi po koži od lica i vrata, prema trupu i udovima

- Inkubacija kod morbila je 10-11 dana i bez ikakvih je simptoma

- Širi se putem kapljica, ređe putem vazduha ili direktnim kontaktom sa sekretima

- Od oktobra 2017. do avgusta 2019. u Srbiji je registrovano ukupno 5.798 slučajeva malih boginja, umrlo je 15 osoba

- Krajem decembra 2017. godine prijavljen je prvi smrtni ishod od malih boginja u Srbiji posle 20 godina

- Čak 94 odsto obolelih je bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili nepoznatog vakcinalnog statusa

- Ako se aktivna imunizacija ne sprovede u preporučenom vremenu dete treba vakcinisati odnosno revakcinisati u razmaku ne kraćem od četiri nedelje, do navršenih 18 godina života

Kurir.rs/Ružica Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track