NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Danas 1.267 novozaraženih, preminulo 29 pacijenata
Foto: Shutterstock, Printscreen/covid19.rs

POSLEDNJI PODACI

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Danas 1.267 novozaraženih, preminulo 29 pacijenata

Društvo -

U prethodna 24 sata na korona virus testirano je 15.846 građana od kojih su 1.267 novozaraženih.

Preminuo je 29 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 108 oboleli.

kovid statistika
foto: Printscreen/covid19.rs

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 12.656 građana od kojih je bilo 1.029 novozaraženih. Preminuo je 31 pacijent, a na respiratorima je bio 121 oboleli.

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je danas da će ponovni porast zaraženih od korona virusa biti posle Nove godine po julijanskom kalendaru, odnosno u drugoj polovini januara.

Kon je na apelovao na građane Srbije da, ukoliko nisu vakcinisani, izbegavaju masovna okupljanja za praznike, jer je rizik veliki.

"Očekuje se da (novi talas korone) bude za zimu, jer je lakše prenošenje zbog hladnog vremena, ali kod nas se već uočava usporavanje širenja virusa", kazao je on i dodao da je ipak, to "lažna slika".

U laboratoriji Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu uporno se traga za novim sojem korone, koji je do sada potvrđen u više od 90 zemalja, ali omikron kod nas nije izolovan, potvrdila je u ponedeljak profesor dr Tanja Jovanović, virusolog.

Novi soj verovatno nije ni "nezvanično" još ušao u zemlju, jer bismo, u suprotnom, s obzirom na to da se širi brzinom munje, imali značajan porast obolevanja, a mi već tri nedelje imamo pad broja inficiranih.

Profesorka Jovanović kaže za Novosti da se redovno sprovodi epidemiološki nadzor, ali da se kod nas, ipak, sekvencioniranje virusa ne radi masovno:

- Analizirali smo i uzorak žene koja je doputovala iz Bocvane i na prvom PCR testu bila je negativna, ali je drugi bio pozitivan na kovid 19. Ni tu nismo izolovali omikron. Kod nas je još dominantan delta soj. Sada smo u dosta stabilnoj situaciji, jer svi parametri padaju, ali pred nama su veliki izazovi i zato je važno da se važeće protivepidemijske mere poštuju - kaže prof. Jovanović.

(Kurir.rs)

Bonus video:

19:04

Uzdam se u naš narod! Đerlek otkrio sve pojedinosti u vezi sa virusom korona i merama za Novu godinu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track