I PRE NESTOROVIĆA POSTOJALI VITEZOVI REDA ZMAJA Pripadnici ovog tajnog društva nosili plavi plašt sa krstom, a OVO IM JE BIO CILJ!
Foto: Nemanja Nikolić

tradicija i politika

I PRE NESTOROVIĆA POSTOJALI VITEZOVI REDA ZMAJA Pripadnici ovog tajnog društva nosili plavi plašt sa krstom, a OVO IM JE BIO CILJ!

Društvo -

Dečiji pulmolog i alergolog Branimir Nestorović, na iznenađenje javnosti, predstavio je novo Udruženje za žastitu i unapređenje položaja dece "Vitezovi reda zmaja" i poručio da je spreman da se politički angažuje, ako zahtevi za promenu propisa koje je iznelo udruženje, u dogledno vreme ne budu ispunjeni.

On je, kako je Blic preneo pisanje Tanjuga, objasnio da pokret Vitezovi reda zmaja nije politički ni humanitarni, već ima cilj da institucionalno popravi položaj dece i pozvao donatore i volontere da im se priključe.

Inače, u Srbiji je pokret sa sličnim imenom - "Viteški red zmaja" postojao još od 15 veka.

Printskrin, Nemanjici

Viteški red Zmaja, kako je Kurir ranije pisao, formiran je 12.decembra 1408. godine, a osnovao ga je ugarski kralj, kasniji rimski car Žigmund Luksemburški. Red je za zaštitnike izabrao svetog Đorda i svetu Margaretu, a razlog osnivanja reda je bio zaštita hrišćanske Evrope i vrednosti od Turaka. Dvadeset četiri najdostojnija evropska viteza tog doba, ličnosti visokih moralnih principa bili su članovi prvog reda Zmaja. Počasno mesto prvog viteza prema osnivačkoj povelji - prvi među jednakima - imao je despot Stefan Lazarević, gospodar Srbije.

Despot Stefan Lazarević
foto: Printscreen/Youtube

Članovi su bili izuzetno disciplinovani i imali su obavezu davanja milostinje. Nosili su plavi plašt od somota sa zlatnim krstom, a simbol reda je bio zmaj sa krstom na leđima i repom obavijenim oko sopstvenog vrata. Zmaj je predstavljao zver iz Knjige otkrovenja, dok je crveni krst simbolizovao pobedu Hrista nad zlim silama. Od članova reda se očekivalo da stalno nose simbol, najčešće u obliku medaljona oko vrata i često su sahranjivani sa njim.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track