03:54

Stručnjak otkriva šokantne detalje o deklarisanju robe: KAZNE IDU DO 2.000.000 DINARA

tržišna inspekcija ne spava

BUREK MORA IMATI MINIMUM 20% SIRA! Stručnjak otkriva šokantne detalje o deklarisanju robe: KAZNE IDU DO 2.000.000 DINARA

Društvo -

Prevara u hrani je mnogo, mi to čak i znamo, mada nekada i sami kupujemo proizvod koji ne sadrži sve što piše na deklaraciji. Pa tako često možete na pijaci da naletite, da je svaki kajmak zlatiborski ili krompir ivanjički.

Vesna Perinčić, predsednica Upravnog odbora Republičke unije potrošača, istakla je da deklaracija mora biti jasno definisana i naglasila je da pravilnici postoje za sve.

- Deklaracija je detaljno definisana sa više propisa, pravilnika. Pre svega tu je centralni zakon o trgovini koji propisuju da roba u trgovini na malo mora sadržati deklaraciju koja je jasno definisana, nedvosmislena da ne bi dovodila potrošača u zabludu. Ne sme da sadržati podatke da ima posebna lekovita svojstva i tako dalje. Za pekarske proizvode, na primer, takođe postoji pravilnik o kvalitetu proizvoda odnosno peciva. Ako trgovac deklariše da je proizvod od ražanog brašna mora imati minimum 70% ražanog brašna, ukoliko je reč o heljdinom minimum 30%, a ukoliko je reč o bureku sa sirom minimum 20% punjenja - rekla je Vesna u uključenju za Jutarnji program na Kurir televizija.

burek
foto: Profimedia

Vesna Perinčić otkrila je i koje su kazne za nepoštovanje pravila i kome zapravo treba da se obratimo.

- Predviđene su prekršajne kazne od 100.000 dinara za pravno lice ako je deklaracija neispravna ili neuredna. Kazne u rasponu od 500.000 do 2.000.000 dinara ako roba nema deklaraciju. Obratiti se tržišnoj inspekciji, a da li je proizvod dobro deklarisan konroliše ministarstvo za poljoprivredu,šumarstva i vodoprivrede, takođe ih kontrolišu sanitarne i zdravstvene inspekcije - rekla je Vesna.

Vesna Perinčić
foto: Kurir televizija

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:17

ZDRAVI S MALO PARA: Da li je moguće hraniti se povoljno i dobro?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track