MINISTARSTVO KULTURE PORUČILO: Obustavite prodaju memorijala BOŠKO BUHA! To je kulturno dobro u javnoj svojini
Foto: Prinstcreen

NA DOBOŠ

MINISTARSTVO KULTURE PORUČILO: Obustavite prodaju memorijala BOŠKO BUHA! To je kulturno dobro u javnoj svojini

Društvo -

Zakon predviđa da kulturna dobra u javnoj svojini ne mogu biti predmet prinudnog izvršenja, niti se mogu otuđiti iz javne svojine, naveli su iz ministarstva koje vodi Maja Gojković

Ministarstvo kulture i informisanja s ministarkom Majom Gojković na čelu reagovalo je povodom najavljene licitacije Memorijalnog kompleksa "Boško Buha" na Jabuci kod Prijepolja 28. januara i zatražilo da se prodaja obustavi. Agencija za licenciranje stečajnih upravnika ponudila je na prodaju imovinu Ugostiteljsko-turističkog preduzeća "Putnik Prijepolje d. o. o." u stečaju za 44,6 miliona dinara.

Boško Buha
foto: Printscreen

Iz Ministarstva kulture su rekli da su od nadležnih institucija tražili da taj postupak bude obustavljen. - Obratili smo se Republičkoj direkciji za imovinu i Ministarstvu finansija, kao nadležnim organima za sprovođenje Zakona o javnoj svojini, da hitno reaguju i preduzmu odgovarajuće mere kako bi se obustavila prodaja. Zakon predviđa da kulturna dobra u javnoj svojini ne mogu biti predmet prinudnog izvršenja, niti se mogu otuđiti iz javne svojine - rečeno je u Ministarstvu kulture za N1.

Boško Buha
foto: Printscreen

Prodaji ovog kompleksa se usprotivilo više građanskih organizacija, među kojima je i Društvo konzervatora Srbije. Oni su uputili zvaničan apel nadležnim institucijama Republike Srbije i opštine Prijepolje da se hitno reaguje i spreči licitacijska prodaja objekata i delova Memorijalnog kompleksa. - Ovom akcijom DKS se pridružuje dosadašnjim aktivnostima okupljenih oko Inicijative za obnovu Memorijalnog kompleksa "Boško Buha" u sprečavanju trajnog otuđenja i, verovatno, bespovratnog uništenja jednog izuzetno važnog mesta sećanja na najveća stradanja mladih boraca u Drugom svetskom ratu i mesta učenja novih mladih generacija najvećim vrednostima - navodi se u njihovom saopštenju i dodaje:

- DKS se snažno protivi prodaji Memorijalnog kompleksa "Boško Buha" i zahteva od svih nadležnih institucija, a pre svih Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, da učine sve u svojoj moći da se ova prodaja zaustavi i pronađe odgovarajuće rešenje za revitalizaciju ovog kompleksa.

Boško Buha
foto: Printscreen

Kurir je juče kontaktirao s predsednikom opštine Prijepolje Vladimirom Babićem. On nam je zatražio da mu pošaljemo poruku, što smo mi i učinili, ali na ta naša pitanja nismo dobili odgovor do zaključenja broja.

Boško Buha
foto: Printscreen

Pojedini mediji su pisali da građani Prijepolja misle da je tender namešten, a po početnoj ceni od ukupno 44,6 miliona dinara, grupisano u tri celine, nudi se više objekata iz oblasti turizma i ugostiteljstva i oko pet hektara poljoprivrednog i građevinskog zemljišta. Za razliku od prvog pokušaja prodaje, koji je propao početkom 2019. godine, zbog pokretanja peticije za sprečavanje prodaje kompleksa od strane nekoliko organizacija, sada je cena "akcijska" i niža za 50 odsto. Kupac će dobiti hotel površine 4.770 kvadrata i još 12 objekata turizma, zgradu kulture i nešto više od pet hektara građevinskog i poljoprivrednog zemljišta.

Zvanično

Zaštićen kao manastir Mileševa

Memorijalni kompleks "Boško Buha" 1986. godine je dobio status kulturnog dobra od izuzetnog značaja. Taj nivo zaštite ima manastir Mileševa, na primer, a stručnjaci se pitaju da li možemo da zamislimo da se manastir nađe u ovakvoj situaciji.

Podignut dobrovoljnim prilozima

Šta je Memorijalni kompleks "Boško Buha"

Memorijalni kompleks "Boško Buha" nalazi se u selu Jabuka kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima Jugoslavije poginulim u Narodnooslobodilačkoj borbi. Povod za stvaranje ovog memorijalnog kompleksa je obeležavanje mesta gde je 27. septembra 1943. godine poginuo borac-bombaš i narodni heroj Boško Buha.

Uređenje ovog memorijalnog kompleksa počelo je 1964. godine, a odlukom Skupštine opštine Prijepolje od 30. maja 1986. proglašen je kulturnim dobrom od izuzetnog nacionalnog značaja i nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Ovo je jedan od najznačajnijih memorijalnih prostora Republike Srbije i bivše Jugoslavije. Podignut je uglavnom dobrovoljnim prilozima iz cele Jugoslavije. Poseban kuriozitet je da su i deca skupljala i odvajala svoj novac za podizanje ovog spomen-kompleksa. Iako se ne prodaju sama spomen-obeležja, postojeći objekti koji su predviđeni za prodaju građeni su kao deo Memorijalnog kompleksa.

Boško Buha

Narodni heroj

Boško Buha
foto: Printscreen

- Rođen je 1926. godine u slavonskom selu Gradina kod Virovitice

- Po izbijanju Drugog svetskog rata i uspostavljanju NDH njegova porodica je spas od ustaša pronašla u Srbiji

- Naselili su se u Jadarsku Lešnicu, a Boško se priključio partizanima sa 15 godina

- Kratko je boravio u oslobođenom Užicu, odakle se s jedinicom povukao u Sandžak

- Boško je 1942. stupio u Drugu proletersku udarnu brigadu

- Poginuo je 27. septembra 1943. godine u blizini sela Jabuka

- 20. decembra 1952. godine proglašen je za narodnog heroja

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track