06:31

Običaji za Kinesku Novu godinu! Ovo se radi za dobru sreću i zdravlje

kineska nova godina

GODINA VODENOG TIGRA DONOSI SVIMA DOBRO! Ovo su kineski običaji, RIBA U NJIHOVOJ TRADICIJI JE NEŠTO POSEBNO, A EVO I ZBOG ČEGA

Društvo -

I dok smo mi raskitili jelke i ispratili sve nove godine, Kinezi svoju dočekuju danas, i to godinu vodenih tigrova.

Kineska Nova godina simbolizuje novi početak, otpuštanje svega što je negativno u prethodnoj godini i privlačenje novih želja i pozitivnih promena. priprema za ovaj praznik je veoma važna, kako bi se ispratili svi običaji.

- Crvena boja je kinseka boja. U Novoj godini treba da se obuče nešto crveno za zdravlje i sreću - rekla je Sindi za Kurir televiziju.

kineska nova godina
foto: Kurir Televizija

Sindi je u Srbiji već sedam godina.

- U Srbiji sam 7 godina. Predajem kineski jezik i slikarstvo, a pre sam radila u Kineskoj banci. Danas je naša Nova godina. Mi koristimo dva kalendara. Po našem kalendaru danas je prvi dan u novoj godini. Pišemo kaligrafiju na ovom papiru.

kineska nova godina
foto: Kurir Televizija

Na svakom ovom papiru piše nešto drugačije.

kineska nova godina
foto: Kurir Televizija

- Ti papiri se kače na levu i desnu stranu, za dobru sreću i zdravlje. Trpeza je isto posebna za Novu godinu. Bogata je, glavno jelo đodz i to je vrsta testenine. Moramo da imamo i ribu, na kineskom se riba kaže "vi" i ima dva značenja. Prvo je riba, a drugo je izobolje, kao što i Srbi kažu "Berićet" - rekla je Sindi.

kineska nova godina
foto: Kurir Televizija

Takođe, deca rođena, posebno muška, ove godine biće jako i snažno i donosi lepe stvari svima.

kineska nova godina
foto: Kurir Televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:47

Kineska nova godina---tuanzi za sreću i sladak život

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track