OMIKRON SOJ NE ZAOBILAZI TRUDNICE: Samo u januaru se u Narodnom frontu porodilo njih 45, NEKE DOĐU ZARAŽENE, A NI NE ZNAJU
Dr Vesna Mandić Marković, Foto: Printscreen

PAZITE SE!

OMIKRON SOJ NE ZAOBILAZI TRUDNICE: Samo u januaru se u Narodnom frontu porodilo njih 45, NEKE DOĐU ZARAŽENE, A NI NE ZNAJU

Društvo -

Neke su asimptomatske, a za neke je primećeno da su pozitivne tek tokom prijema. Sve koje su kod nas su s blažom kliničkom slikom, kaže dr Vesna Mandić Marković

Otkad je omikron, najzarazniji soj koronavirusa, počeo da se širi i u našoj zemlji, Srbija broji rekorde zaraženih iz dana u dan. Jedina dobra stvar je, kako kažu stručnjaci, to što on nosi lakšu kliničku sliku. Ipak, omikron pogađa, kao i svi prethodni sojevi, i rizične grupe, a među njima i trudnice.

Docent Vesna Mandić Marković, načelnica kovid odeljenja Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front", za Kurir je rekla da je njihovo odeljenje punije nego lani.

Vesna Mandić Marković
foto: Prinstcreen

- Trenutno, otkad je krenula epidemija omikrona, imamo veći broj pacijenata, koji, na svu sreću, imaju lakšu kliničku sliku. Neke trudnice su asimptomatske, a za neke je primećeno da su pozitivne tek tokom prijema. Sve trudnice koje su kod nas su s blažom kliničkom slikom. Tokom januara smo imali 80 prijema kovid pozitivnih trudnica na odeljenje, pregledane su ambulantno 72 trudnice, a u januaru je bilo 45 porođaja kovid pozitivnih trudnica - rekla je ona i dodala da većinu s tog odeljenja čine nevakcinisane mlade žene.

Iako su u pitanju žene s blažom kliničkom slikom i, na sreću, bez neželjenih ishoda trudnoća, ginekolog i akušer GAK "Narodni front" Vanja Milošević za Kurir je upozorio da trudnice ne smeju da se opuštaju i da treba da budu odgovorne i vakcinišu se.

Vanja Milošević
foto: Kurir televizija

- Treba biti veoma iskren prema trudnicama, sagledati sve i doneti odgovarajuću odluku što se vakcinacije tiče. Ne treba ih plašiti, nego savetovati. Vakcine su bezbedne, ali je preporuka da se trudnice vakcinišu posle 12. nedelje trudnoće. Ipak, i one trudnice koje su se vakcinisale u ranoj trudnoći a da nisu znale da su u drugom stanju nisu imale nikakve neželjene efekte - rekao je Milošević i podsetio da je od 8.500 porođaja u 2021. godini u "Frontu" pozitivnih trudnica bilo samo 176 i da nisu imali smrtne ishode.

Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja