MILICA JE PRE OSAM MESECI REKLA DA JOJ JE OSTALO JOŠ POLA GODINE ŽIVOTA: Saznali smo da je 2019. bila POSLEDNJI PUT KOD LEKARA
Milica Adamović, Foto: KurirTV

NELOGIČNO

MILICA JE PRE OSAM MESECI REKLA DA JOJ JE OSTALO JOŠ POLA GODINE ŽIVOTA: Saznali smo da je 2019. bila POSLEDNJI PUT KOD LEKARA

Društvo -

Priča o Milici Adamović (30) iz Beograda prošlog leta potresla je Srbiju. Mlada, lepa devojka putem društvenih mreža apelovala je na ljude dobre volje da joj doniraju bubreg, navodeći da joj je jedan izvađen kad je bila mala, a da joj drugi radi sa samo deset odsto kapaciteta i da joj je ostalo još malo od života.

S prvom osobom voljnom da bude donor Raisom Lošić (32) imala je idealno poklapanje.

Putem društvenih mreža sakupila je 50.000 evra, koliko je rekla da joj treba za lečenje, i otišla put Turske sa svojom prvom nesuđenom donorkom.

Ipak, do transplantacije nije došlo zato što u bolnici u Istanbulu nisu prošle etičku komisiju jer nisu mogle da daju konzistentne odgovore koji se tiču njihovog poznanstva.

Raisa Lošić je u jučerašnjem broju Kurira, ogorčena time što ju je Milica u jednoj emisiji "etiketirala" kao alkoholičarku, odlučila da ispriča sve o njihovom boravku u Turskoj.

Naime, Milica je optužila Raisu da nije prošla tipizaciju jer je na testiranje otišla pijana, a Raisa je to demantovala u otvorenom pismu, navodeći da je kupila flašu vina tek nakon što ih je etička komisija odbila, deprimirana time što nije uspela da pomogne Milici i zato što su joj nedostajala deca, koju je ostavila na tri nedelje da bi nepoznatoj devojci donirala organ i dala šansu za život.

Još jednom navodimo da je redakcija Kurira više puta objavljivala apele za pomoć Milici Adamović u želji da joj pomognemo. Naša redakcija ne spori da Milica Adamović ima velike zdravstvene probleme i da joj je život ugrožen. Međutim, kad smo je u oktobru prošle godine pitali gde je u Srbiji lečena i u kojoj bolnici u inostranstvu je odbijena kako bismo pokušali da utičemo da joj se pomogne, odbila je da govori o tome. Od tada odbija svaki kontakt s listom Kurir, a njeni poslednji nastupi u javnosti dovode u sumnju pojedinosti iz celog slučaja.

Kako u Srbiji postoji mogućnost transplantacije organa, a prethodno i hemodijalize, cela priča koju je Milica prezentovala putem mreža i medija otvorila je mnoga pitanja.

Naime, Milica je u junu prošle godine rekla da su joj lekari dali samo šest meseci života. Kada je nekoliko puta odbila da odgovori na naša pitanja koja se tiču njenog definitivno narušenog zdravlja i odlaska s nesrodnom donorkom Raisom Lošić u Istanbul na transplantaciju bubrega, odlučili smo da kontaktiramo sa svim zdravstvenim ustanovama u kojima se ona lečila. Počeli smo od onih u Srbiji.

Najpre smo zvanično pozvali KBC "Dr Dragiša Mišović", gde su nam rekli da je ona na njihovoj Klinici za urologiju hospitalizovana u nekoliko navrata, i to od 2015. do 2018. godine.

- Reč je o pacijentkinji kod koje je urađena korektivna operacija na jedinom bubregu. Inače, bolesnica ima hroničnu bubrežnu slabost sa umereno povišenim vrednostima bubrežne funkcije. Pri hospitalizacijama konsultovan je i nefrolog, koji je po izveštaju savetovao unos tečnosti uz određenu medikalnu terapiju. Iz medicinske dokumentacije se vidi da u tom momentu nije bilo potrebe za dijalizom - napisali su nam iz ove zdravstvene ustanove. Milica se potom lečila u KBC Zvezdara.

U zvaničnom dopisu Kuriru oni su nam naveli da je Milica Adamović poslednji put hospitalno lečena na njihovom Kliničkom odeljenju za nefrologiju od 12. do 14. 11. 2019. godine, kada su joj predočene opcije za dalje lečenja - hemodijaliza, i zakazana joj je hospitalizacija za 3. 12. 2019.

- Tada je savetovano da se u narednoj hospitalizaciji kreira vaskularni pristup za hemodijalizu, jer smo bili mišljenja da je zbog do tada sagledanih pridruženih bolesti kod pacijentkinje u tom trenutku to jedino moguće rešenje. Bolesnica se nije javila na zakazanu hospitalizaciju, niti je od tada dolazila na bilo kakve kontrole u našu ustanovu - napisali su nam iz ove bolnice.

Na postavljeno pitanje bolnici da li je Milici tada, iako je poslednji put kod lekara bila 2019. godine, bilo ko od zdravstvenih radnika rekao da će živeti još šest meseci, dobili smo negativan odgovor. Takođe, napomenuli su da joj niko nije savetovao da se leči u inostranstvu, ponovivši da se ona nakon saveta lekara pre malo više od dve godine kod njih nikad ponovo nije pojavila.

Uputili smo Milici SMS o našim saznanjima, jer nam se danima već ne javlja na telefon, i zamolili je za komentar, koji nismo dobili do zaključenja ovog broja.

Kurir je stupio u kontakt i sa bolnicom u Turskoj u koju je Milica otišla na transplantaciju sa Raisom Lošić i postavili im pitanja koja se tiču njenog tamošnjeg pokušaja lečenja i odbijanja etičke komisije, o čemu ćemo pisati u narednom broju.

Suzana Trajković

Bonus video:

06:34

Milica ima šest meseci života, spas je transplatacija bubrega u inostranstvu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track