OMIKRON TALAS SVIMA OBORIO JEDNU STAVKU U KRVNOJ SLICI A nećete verovati šta saturaciji radi gel-lak na noktima!
Foto: Jelena S. Spasić, Shutterstock

Kurir u Železniku u jednoj od najvećih kovid ambulanti u Beogradu

OMIKRON TALAS SVIMA OBORIO JEDNU STAVKU U KRVNOJ SLICI A nećete verovati šta saturaciji radi gel-lak na noktima!

Društvo -

Ako se po jutru dan poznaje, ne treba previše da brinemo za sedmicu pred nama i koronu. U kovid ambulanti u Železniku u Beogradu, onoj koja pokriva čak bezmalo 200.000 duša, ponedeljak nakon raspusta i odmora relativno je bio miran. Čak je i nešto manje pacijenata nego minulog, ali nisu svi oni tako bezazleni i nije sve samo omikron, još je delte i upala pluća.

Neradni dani za Sretenje i iznuđeni kovid raspust od nedelju dana, lane su izazvali korona eksploziju. A sada, prvog dana posle raspusta, nema naznaka da će biti reprize. Ispred kovid ambulante Doma zdravlja "Dr Simo Milošević Čukarica" nema ljudi, u čekaonicama već i da, do 11 sati prošlo je ih više od 100. Ali sve ide ko po loju, od šaltera do doktora.

kovid bolnica Železnik, Železnik
foto: Jelena S. Spasić

Kod dr Alekse Živkovića od ranog jutra se smenjuju. S rendgena upravo došao Miloš Stanković od 32 leta - početna upala pluća.

- Iako mu je saturacija bila sjajna - 99, na slušalicama sam čuo da ima upalu. I to nije neretko - priča dr Živković dok određuje terapiju - antibiotik, probiotik, kortikosteroidi...

- Mogu li ja doktore za pet dana dalje? Ima se posla - smeje se Miloš, koji se bavi prodajom gvožđa i čelika.

1 / 8 Foto: Jelena S. Spasić

- Pa sedam dana morate u izolaciju, kako bre dalje? A i morate da mirujete, da ležite na stranu i na stomaku - doktor će.

Miloš je nevakcinisan, kao i supruga mu, koja je kući i pozitivna.

- Sad da se kajem nema vajde. Al, oću, majke mi, 100% ću se pelcovati. Nije se imalo vremena - opet će kroz smeh.

- Do 30 godina mahom su nevakcini. I samo pričaju da im korona ne može ništa jer je kao prehlada. A ne shvataju taj lanac širenja i da će oni preneti nekome kome može svašta. Retko da mi naiđe pet pacijenata u cugu da su vakcinisani - priča doktor i dodaje da je od prošle nedelje osetno više starijih.

Smenjuju se i mladi i stari... Ovi potonji i vakcinisani, dok ovi prvi listom ne. A svima na krvnoj slici jedna stavka oborena - PCT, koji ima veze s trombocitima.

- Primetio sam da se kod omikrona taj PCT stalno spušta. Pa čak i svaki pacijent koji je negativan na antigenskom testu, ako mu je ovaj PCT pao, na PCR testu obavezno bude pozitivan. Kod delte nije bilo baš tako - veli dr Živković.

Stiže i on, od 50 godina, s dijabetesom, pritisakom. Odmah je dotrčao doktoru, nije mu svejedno.

- Primio sam sve vakcine kao mali i ubeđen sam da baš zbog njih imam sterilitet - priča, a doktor krenu da objašnjava koji su stvarni uzroci steriliteta....

- Ma jok. Znam ja da je do vakcine. I ovu primiti neću, iako je i moja žena. A i jedan lekar mi je rekao: "Ako ti baš ne treba vakcina - ne moraš" - ne odustaje.

GEL-LAK OBARA SATURACIJU

Omikron je prošao kroz mnogo mladih, pa i devojaka, od kojih većina ima sređene nokte, što može biti problem za merenje saturacije.

- Uz veštačke, nadograđene duge nokte, debeo sloj gel-laka, nema šanse da ijedan oksimetar da tačnu saturaciju. A krajem januara, početkom februara takvih je baš dosta. Poenta je što je lak debeo, neprobojan, a i ako je nokat previše dugačak, ne može prst da nalegne u oksimetar. Dešavalo mi se da je devojka dobro, a saturacija joj 80. Sve zbog nokta. I nijedna neće da seče nokat, skida gel da bismo izmerili saturaciju. Al' tu su slušalice, pa s njima vidim kakva su pluća - priča dr Živković.

Na kontrolu dolazi i baka Zorica Erceg (71), još pre skoro mesec dana bila pozitivna. Ali imala je upalu pluća, još joj se malo "čuju". Spasle su je tri doze vakcine. Dok joj je nevakcinisani sin (50) i u bolnici završio.

kovid bolnica Železnik, Železnik
foto: Jelena S. Spasić

- U Batajnici je bio 10 dana, a već mesec dana da se kod kuće leči. Boga sam izmolila da ostane živ. Od malih nogu ima problema s plućima, ali vakcinu nije hteo, pa nije. Sad se iskajati ne može. Drugi sin vakcinisan i ništa mu nije bilo - priča baka Zorica.

Stiže i deka od 83 godine. Doveo ga zet od unuke. Vakcinisan jeste, ali i godina i bolesti. Upala pluća, saturacija 94. Mora dalje, kandidat za bolnicu.

- Prvi pacijent danas koji mora na trijažu za bolnicu. Već ima tzv. mlečno staklo na plućima. Nema puno slanja u bolnice kao ranije, još ima upala pluća i delte, ali sada ih je više blažih i srednjih, lečenje je kući uz antibiotike i koritkosteroide. A i retko se pacijenti kasno jave - priča dr Živković.

Tu je i čovek od 50 i kusur godina. On ima dve doze, ali odavno primljene.

- Treću nikako nisam hteo. A kašljem već mesec dana - veli.

Fasovao je upalu pluća.

Ulazi momak od 33 leta, bravu vrhom prsta pritiska, gleda da nešto ne pipne, korona je svugde.

- Pozitivni ste, sad možete da se opustite - doktor će.

Nasmeja se, opusti. Ipak je ok, to je važno. A vakcinisan - naravno nije.

Do 11 sati prošlo je ovuda 110, pacijenata pedesetak manje nego minulog ponedeljka u isto vreme. I na to 45 dece kod pedijatra s druge strane zgrade.

KOVID AMBULANATA ŽELEZNIK U BROJKAMA U 2021.

99.112 pregleda

38.000 hiljada PCR testova urađeno

45.000 antigenskih testova

22.000 rendgen snimaka urađeno

Železnik, kovid ambulanta Železnik
foto: Jelena S. Spasić

Gordana Velinović, odgovorna sestra kovid ambulante Železnik kaže da sada dnevno prođe 370-400 pacijenata, a u piku talasa bilo ih je po 900-1.000 za 24 sata, jer oni rade i dan i noć, sve tri smene, svaki dan.

- Vidi se da popušta, za tri i po sata od jutros 110 pacijenta. Ni to nije baš mali broj, ali gužve nema jer u smeni radi sedam lekara, osam sestara, dva tehničara... - priča nam Gordana, dok laborantkinja Arnela Lukić kaže da im je januar ove godine rekordni - uradili su više od 13.000 krvnih slika i 15.000 antigenskih testova...

Vreme je da se malo odahne...

Železnik, kovid ambulanta Železnik
foto: Jelena S. Spasić

SMINAK ZA TILI ČAS I ZA SVE

Kad pacijent snimi pluća ovde, snimak ulazi u njegov karton i preko nacionalne platforme vidljiv je u zdravstvenom sistemu.

- Tako naši pacijenti, ako na primer treba da idu u Infektivnu kliniku na trijažu, ne moraju više da se snimaju i zrače, doktor u sistemu odmah vidi snimak - priča nam Jasmina Marković, glavni rendgen tehničar.

Kurir.rs/J.S.Spasić

Bonus video:

16:58

AKO POSUMNJATE DA VAM DETE IMA KOVID: Stučnjaci o ispravnoj reakciji na omikron kod dece

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track