IMATE PITANJE ZA 20.000 EVRA? PITAJTE MINISTRA MALOG! Na Instagramu odgovara na sve o državnim parama za 1. stan EVO ŠTA GA PITAJU
Foto: Story Instagram Printscreen, Beta/Milan Obradović

pitajte ministra

IMATE PITANJE ZA 20.000 EVRA? PITAJTE MINISTRA MALOG! Na Instagramu odgovara na sve o državnim parama za 1. stan EVO ŠTA GA PITAJU

Društvo -

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali objavio je na svom Instagram profilu da je interesovanje za subvencije za kupovinu stana ili kuće veliko.

OVDE POGLEDAJTE ŠTA SU GA SVE PITALI I ŠTA JE ODGOVORIO

- Počinjemo da odgovaramo na vaša pitanja o subvencijama za kupovinu stana ili kuće, napisao je Mali u storiju na Instagramu. - Stiglo je više od 200 pitanja tako da ćemo odgovore postavljati tokom današnjeg i sutrašnjeg dana, zbog ograničenja broja storija, naveo je Mali.

Siniša Mali, odgovori, pitanja, pitanja i odgovori, 20.000 evra, stan, prvi stan, subvencije države
foto: Story Instagram Printscreen

- Drago mi je što postoji ovako veliko interesovanje za ovu meru! Toznači da smo uradili pravu stvar, istakao je Mali u objavi na toj društvenoj mreži.

Postoji nekoliko ključnih uslova i oni se tiču rođenja deteta, visine zarade, momenta podnošenja zahteva, ali ne i godina života. Takođe, odluka se ne odnosi samo na prvorođeno dete već na svako novorođeno, a jedino ograničenje je zabrana otuđenja nekretnine tokom 5 godina od dobijanja pomoći.

Jedan od uslova je da su roditelji dobili dete posle 01. januara 2022. godine, kao i da se zahtev za subvenciju podnese u roku od godinu dana od dana rođenja deteta.

Siniša Mali, odgovori, pitanja, pitanja i odgovori, 20.000 evra, stan, prvi stan, subvencije države
foto: Story Instagram Printscreen

Do subvencije od 20.000 evra za kupovinu stana moguće je samo ukoliko majke zajedno sa partnerom prihoduju manje od 138.272 dinara mesečno. Praktično, limit su dve prosečne plate na dan podonošenja zahteva, što znači da pomenuti iznos može da bude i veći za recimo nekoliko meseci.

Godine života nisu uslov. Takođe, odluka se ne odnosi samo na prvorođeno dete već na svako novorođeno.

Državna podrška je bespovratna, a davaće se za ostvarivanje prava na izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade (kuća) ili stana, navodi se u Odluci Vlade Srbije objavljenoj u Službenom glasniku.

Na područjima devastiranih lokalnih samouprava državna pomoć iznosiće 50 odsto vrednosti radova na izgradnji kuće.

1 / 7 Foto: Story Instagram Printscreen

U ostalim gradovima i opštinama za izgradnju kuće podrška je 20 posto vrednosti radova na izgradnji. Vrednost radova na izgradnji opredeljuje se na osnovu tehničkog opisa sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od odgovornog projektanta.

Kurir.rs/Instagram/B92

Bonus video:

01:56

NOVA POMOĆ DRŽAVE, I TO OD 20.000 EVRA! Odnosi se na žene u Srbiji, a evo koja 3 uslova morate da ispunite

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track