LEKARKA IZ TIMA KOJI JE PRIMIO NULTOG PACIJENTA U SRBIJI: Nataša posle skoro dve godine ispričala šta se tog dana desilo
Foto: Promo

LEKARKA IZ TIMA KOJI JE PRIMIO NULTOG PACIJENTA U SRBIJI: Nataša posle skoro dve godine ispričala šta se tog dana desilo

Društvo -

Decenijama se pričalo i spekulisalo o bolnici u Novom Sadu, da bi napokon, kada se krenulo u realizaciju projekta, bolnica bila završena za neverovatna četiri meseca. Nekada livada, nepristupačno i zapušteno brdo, danas je bolnica sa najbolјim uslovima za lečenje opremlјena najsavremenijom opremom, dok je nega pacijenata na maksimalnom nivou. Prostire se na 19.500 kvadrata, ima 220 kreveta na intezivnoj i 404 kreveta na poluintezivnoj nezi, a jednoga dana, kada uspešno prevaziđemo izazov sa pandemijom, ovo će biti opšta ili gradska bolnica.

U bolnicu je investirano oko 3,9 milijarde dinara, a zahvaljujući ovom projektu omogućeno je rasterećenje kapaciteta Kliničkog centra Vojvodine, kao i zapošlјavanje zdravstvenih radnika.

03:41

Iskustva lekara iz kovid bolnice

Kroz ovu najnoviju kovid bolnicu, otvorenu pre pet i po meseci, prošlo je oko pet i po hiljada pacijenata, ali u momentu kada svi misle da je koroni došao kraj, ovde je gotovo dve trećine kreveta zauzeto.

“Borba i dalje traje, ni izbliza se ne vidi kraj pandemiji, ali nas, naravno, svaki put obraduje kada pacijent koji dođe ovde, odavde i izađe”, kaže prof. dr Velibor Čabarkapa, upravnik kovid bolnice Novi Sad.

Prema rečima lekara zaposlenih u bolnici, trenutno je popunjeno skoro dve trećine kapaciteta. Na lečenju se nalazi 411 pacijenta, među kojima 27 na mehaničkoj ventilaciji, a u pitanju su uglavnom stariji ljudi, sa znatnim brojem pridruženih bolesti, što u velikoj meri otežava lečenje i produžava boravak u bolnici.

lekari, kovid bolnica
foto: Promo

Anesteziolog dr Aleksandra Plećaš objašnjava da Кovid 19 ne predstavlja prvo oboljenje koje se leči u jedinicama intenzivnog lečenja, da se kao anesteziolog, kao i mnoge njene kolege, već ranije susretala sa kritično obolelima, ali da je ovaj virus izmenio profesionalni pristup u tom segmentu da su lekari odjednom suočeni sa zbrinjavanjem velikog broj pacijenata, što u dosadašnjoj praksi nije bilo tako.

Plećaš kaže da dobro pamti lica i imena pacijenata koji su prošli kroz jedinicu intenzivne terapije, ali i onih koji su pušteni kućama.

“Кada primate pacijenta, primate ga uvek sa puno nade da tu dolazi da mu pomognemo i da spasemo nečiji život. Кada se to zaista i desi i kada posle velikog broja dana, teških procedura koje se sprovode u toku lečenja u jedinici intenzivne terapije, nekog pozdravite na vratima intenzivne jedinice i poželite mu sve najbolje u daljem životu, to zaista predstavlja jedan emotivni trenutak za svakog profesionalca, ali i jedan veliki profesionalni uspeh”, ističe lekarka i.dodaje:

lekari, kovid bolnica
foto: Promo

“Kada posle velikog broja sati mehaničke ventilacije dođemo u situaciju da odlučimo da smanjujemo nivo potpore i da polako budimo našeg pacijenta i odvajamo ga od mehaničkog ventilator, to je takođe veoma izazovno za nas, ali i trenutak kada sve što radite dobije smisao”.

Kardiolog dr Nataša Gocić Perić dobro pamti i nultog pacijenta u Srbiji, sredovečnog muškarca iz Bačke Topole, kod koga je 6. marta 2020. godine, potvrđeno da je oboleo od Kovida 19.

“Prvi pacijent oboleo od Кovid 19 u Srbiji stigao je u Кlinički centar Vojvodine gde ga je dočekao tim u kojem sam bila i ja. Bila sam uplašena, ne mogu da kažem da nisam, ali sam bila i dovoljno pribrana da ispratim sve tadašnje protokole koji su bili pripremljeni. Ceo tim ga je pratio i nije nam bilo svejedno, bilo je tu mnogo, mnogo straha, što zbog toga što nismo znali kako se virus ponaša, kako će izgledati klinička slika. On je došao sa srednje teškom kliničkom slikom koja je mogla da ide u dva pravca. Ali eto, izašao je kući i dobro je”, prisetila se Gocić Perić.

lekari, kovid bolnica
foto: Promo

Ona navodi da u ovom poslednjem talasu stižu pacijenti starije životne dobi sa mnoštvom komorbiditeta kardioloških, endokrinoloških i svih ostalih.

“Izuzetno je teško kada im vidite oči. Oni se nadaju, znaju da su stariji, ali se nadaju i da će se izvući na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji i da će otići kući da vide svoju decu i svoje unuke”, ispričala je doktorka.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track