AKO ŽELITE DA ŽIVITE U OVIH 19 OPŠTINA ONDA STVARNO IMATE SREĆE: Država Srbija daje majkama pola para za prvi stan ili kuću
Foto: Shutterstock

rešena dilema

AKO ŽELITE DA ŽIVITE U OVIH 19 OPŠTINA ONDA STVARNO IMATE SREĆE: Država Srbija daje majkama pola para za prvi stan ili kuću

Društvo -

Ministar finansija Siniša Mali objavio je na svom Instagram profilu da je interesovanje za subvencije za kupovinu stana ili kuće veliko, te je rešio i da odgovori na sva pitanja građana za 20.000 evra.

Tako je ministar Mali razrešio još jednu dilemu, država isplaćuje 20 odsto od vrednosti nekretnine, odnosno 50 odsto u jedinicama lokalne samouprave koje su utvrđene kao devastirana područja, a maksimalni iznos je u oba slučaja 20.000 evra.

Dakle, ko se odluči za izgradnju kuće u opštinama koje su utvrđena kao devastirana područja mogu da računaju na subvenciju u visini od 50 od vrednosti radova na izgradnji kuće. Vrednost radova pritom se određuje na osnovu tehničkog opisa sa popisom svih radova i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta.

Primer govori da ako je u pitanju vrednost od 40.000 evra, moguće je računati na 20.000 evra od države, a ako je u pitanju kuća od 20.000 evra moguće je računati na 10.000 evra subvencije od države.

Kada se govori o devastiranim podučjima, ona su određena u skladu sa Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinice lokalne samouprave za 2014. godinu.

Ministar Mali: Ove opštine su devastirana područja

* Babušnica

* Bela Palanka

* Bojnik

* Bosilegrad

* Bujanovac

* Vladičin Han

* Golubac

* Žitorađa

* Kuršumlija

* Lebane

* Mali Zvornik

* Medveđa

* Merošina

* Preševo

* Prijepolje

*Svrljig

* Surdulica

* Trgovište

* Tutin

Oni koji se odluče za izgradnju kuće u ostalim opštinama, koje nisu u okviru devastiranih i nerazvijenih opština, mogu da računaju da 20 odsto sredstava u odnosu na vrednost radova na izgradnji kuće.

Praktično, ako je u pitanju vrednost od 100.000 evra, moguće je računati na 20.000 evra od države, a ako je u pitanju kuća od 50.000 evra moguće je računati na 10.000 evra subvencije od države.

20.000 evra, opštine
foto: Printscreen/Instagram/mali_sinisa

Ukoliko je u pitanju kupovina kuće ili stana od države je moguće dobiti do 20 odsto vrednosti nepokretnosti. Vrednost pritom procenjuje nadležni poreski organ. Najviši iznos koji je moguće dobiti je 20 odsto cene iz kupoprodajnog ugovora.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track