POBEDA ZDRAVOG RAZUMA: Otkazan NEONACISTIČKI KONCERT u Beogradu! Skojevci PRETILI da će svojim TELIMA sprečiti ekstremiste (FOTO)
fotografija sa omota albuma Ewiger Sturm, Foto: Discogs.com

Kurir je pisao Klubu 451

POBEDA ZDRAVOG RAZUMA: Otkazan NEONACISTIČKI KONCERT u Beogradu! Skojevci PRETILI da će svojim TELIMA sprečiti ekstremiste (FOTO)

Društvo -

Nastup švajcarske pevačice u srpskoj prestonici zakazan za 12. mart je otkazan

Koncert pevačice iz Švajcarske Eviger Šturm (Ewiger Sturm) u Beogradu koji je bio zakazan za 12. mart je otkazan nakon što je Udruženje Saveza komunističe omladine Jugoslavije (SKOJ) je zatražio zabranu koncerta pevačice zbog toga što izvodi pesme sa neonacističkom tematikom.

Podsetimo, i Kurir je pre dva dana kontaktirao Klub 451 i upitao da li će koncert biti održan ili će se pak odustati, te i kako reaguju na navode SKOJ-a da je u pitanju promovisanje neonacističkih stavova.

Međutim, dobili smo kratak odgovor:

- Klub 451 nije politička organizacija te se ne bavi promocijom nikakvih političkih ideja u tom smislu. Klub 451 je kontrakulturna zajednica - napisali su oni.

Ipak, na svom Instagram profilu klub 451 je objavio juče da je koncert otkazan.

SKOJ je u saopštenju objavljenom na Fejsbuku ocenio da je reč o "neonacističkom ženskom solo projektu koji izvodi obrade rasističkih i ksenofobnih RAC (Rok protiv komunizma) bendova, koračnicu 33. SS divizije sačinjene od francuskih dobrovoljaca i "razne druge numere ekstremno desničarske sadržine".

otkazan nacistički koncert
foto: Printskrin/Instagram

Ta muzičarka izvodi i baladu posvećenu Janu Stjuartu Donaldsonu (Ian Stuart Donaldson), preminulom osnivaču međunarodne neonacističke skinhed mreže "Krv i čast", koja svoju aktivnu podružnicu ima i u Srbiji, naveo je SKOJ, i dodao da je planirano da koncert bude održan 12. marta u beogradskom "Klubu 451".

Naveli su da koncert treba da se održi u Klubu 451 u ulici Politova broj 12 u Beogradu i da se tamo očekuje okupljanje pripadnika rasističke skinhed organizacije Krv i čast/ Kombat 18 Srbija, svojevremeno odgovorne za osnivanje, od strane Ustavnog suda, zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj i drugih profašističkih grupa, navode oni.

- Klub 451 je inače mesto na kome se okupljaju pripadnici ultradesničarske grupe Zentropa Srbija. Ta grupa je poznata po članstvu u koaliciji ekstremno desnih uličnih grupacija "Beogradski nacionalisti" koju je svojevremeno osnovao, finansirao i predvodio američki neonacista Robert Rundo. On je u međuvremenu proteran iz Srbije zbog ekstremističkih aktivnosti između ostalog i zbog skrnavljenja Grobnice narodnih heroja na Kalemegdanu u Beogradu - navode iz Saveza komunističke omladine Jugoslavije.

Ewiger Sturm
foto: Discogs.com

SKOJ ističe da je održavanje neonacističkog koncerta u slobodarskom Beogradu koji je doživeo naci-fašističku okupaciju u Drugom svetskom ratu neprihvatljivo i uvredljivo.

- Stoga, naš omladinski Savez poziva nadležne da spreče održavanje tog skaradnog skupa, a pevačici Eviger Sturm zabrane ulazak u Srbiju - ističu:

- U slučaju da vlasti ne zabrane neonacistički koncert SKOJ će pozvati rodoljubivu i antifašističku javnost da se 12. marta okupi u Politovoj 12 i protestom spreči sramotni pir fašista, rasista i drugih desničarskih ekstremista u Beogradu. Naš omladinski Savez će u tom slučaju blagovremeno objaviti i alternativne adrese na kojima neonacisti planiraju održavanje koncerta u slučaju da budu "provaljeni" - upozorili su u saopštenju.

Ewiger Sturm
foto: Discogs.com

Dodali su da će SKOJ o nameri da se u Beogradu ne održi neonačisticki koncert obavestiti Savez udruženja boraca Narodno-oslobodilačke borbe (SUBNOR) i druge antifašističke organizacije u zemlji i od njih zatražiti saradnju u cilju sprečlavanja tog gnusnog skupa.

- Takođe, naš omladinski Savez će kontaktirati svoju bratsku organizaciju, omladinu Komunisticke partije Švajcarske i od nje zatražiti da digne svoj glas protiv koncerta neonaci pevačice Eviger Sturm u Srbiji - zaključili su uz poruku da "Fašizam neće proći!"

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track